Lékárna AGEL

Radost z výletů po okolí nám nic nepokazí

19. 7. 2021

Lékárnice Mgr. Monika Kovačíková radí

Asi nikdy jsme se netěšili na výlety více než tento rok. Pobyt v přírodě potřebují naše unavené duše jako sůl a tělo zase pohyb v jakékoliv formě. Mnozí vyráží za sportem, někteří jen na procházky, roste i obliba kempování. Budeme se brouzdat v trávě, opékat špekáčky, plavat v řekách a tůních, kupovat zmrzliny a užívat slunce. Aby nám radost nepokazila žádná nepříjemnost, připravte se na nejčastější zdravotní komplikace, které mohou nastat. Jak na to vám radí Mgr. Monika Kovačíková, vedoucí pražské Lékárny AGEL.

Na výlety se určitě nejvíc těší naše děti. Jak se připravit na cestu autem nebo autobusem?
Při cestování v dopravních prostředcích nás může nemile překvapit kinetóza, která se projevuje žaludeční nevolností a zvracením. Proto je důležité necestovat na lačno ale ani s přeplněným žaludkem, vyloučit čtení za jízdy a sledování mobilu nebo tabletu. V dopravním prostředku je lepší sedět po směru jízdy a dívat se dopředu, zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu, provádět častější zastávky během cesty s procházkou. Proti rozvinutí kinetózy nám mohou pomoci i léčiva dostupná bez lékařského předpisu a doplňky stravy ve formě tablet, žvýkaček nebo lízátek.

I když se nechystáme opalovat v plavkách, jak se připravit na celodenní pobyt na slunci?
Samozřejmostí je aplikace kvalitního opalovacího prostředku s dostatečným ochranným faktorem dle fototypu Vaší pleti, a to nejen v případě ležení u vody. Pro děti jsou vhodné opalovací krémy se slunečním faktorem 50+ a s minerálními filtry, které působí pouze na povrchu kůže, kde sluneční paprsky odrazí a pokožku tak nedráždí. Nezapomínejte ani na vhodné oblečení, pokrývku hlavy a sluneční brýle s UV filtrem. Ochranné přípravky používejte i ve stínu a dodržujte pitný režim.

Proti ostrému slunci budeme určitě chránit oči slunečními brýlemi, co když ale oči přesto začnou pálit?
Mezi největší rizika pro oči patří přímé sluneční záření, vítr, klimatizace, chlorovaná a znečištěná voda. Klimatizace může vyvolat nebo zhoršovat syndrom suchého oka, proto je dobré mít při ruce umělé oční slzy, které oko zvlhčují a zklidňují. Při podráždění očí znečištěnou nebo chlorovanou vodou je vhodné oči vypláchnout čistou vodou, použít dezinfekční oční kapky a v případě přetrvávajících potíží navštívit očního lékaře.

Různé alergické reakce se však mohou projevit najednou a nečekaně. Co pak?
Jakákoliv nepřiměřená reakce imunitního systému může zatěžovat tělo, vyvolávat nedostatek energie a v krajních případech i ohrožovat na životě. Mezi nejběžnější projevy alergické reakce patří rýma, slzení očí, kýchání, kašel, otoky, vyrážka a ztížené dýchání. Mezi nejzávažnější pak řadíme anafylaktický šok. Ten dokáže vyvolat alergen, jako je nevhodný lék, bodnutí hmyzem anebo silný alergen v jídle. Pro zmírnění lehkých příznaků alergie lze využít antihistaminika ve formě tablet, kapek, sprejů i gelů.

Samostatnou kapitolou je asi napadení klíštětem. Jak na ně?
Klíšťata přenášejí celou řadu nemocí, mezi nejznámější a nejzávažnější patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida. Cílem preventivních opatření je minimalizovat riziko přenosu nákazy na člověka, a to omezením pohybu v trávě a jiné vegetaci, nošením vhodného oblečení z hladké látky s dlouhými nohavicemi a rukávy, používáním repelentů na nekryté části těla a oblečení. Po každém pobytu v přírodě se vždy pořádně prohlédněte. Pokud dojde k přichycení klíštěte, místo přisátí vydezinfikujte vhodným dezinfekčním roztokem, klíště uchopte, nejlépe pomocí pinzety, co nejblíže kůži a kývavým pohybem jej opatrně odstraňte. Místo nakonec znovu potřete dezinfekcí. Pokud během 3 týdnů od přisátí klíštěte pozorujete zvětšující se zarudlou skvrnu na kůži, která většinou v centru zbledne, zvýšenou teplotu, únavu nebo chřipkové příznaky, navštivte neprodleně lékaře a informujte ho o napadení klíštětem.

Jednou z radostí léta je dobré jídlo. Každý si pod tímto pojmem představí něco jiného – mohou to být krajové dobroty, prodej z okýnek nebo domácí grilování. Co když na to naše tělo nezareaguje dobře?
Všichni si touží z dovolené či výletu s sebou odnést gastronomický zážitek. Velká očekávání však mohou někdy překazit zdravotní komplikace, nejčastěji ve formě průjmu. U všech průjmových onemocnění je rozhodujícím krokem rehydratace a dieta. Vedle toho lze použít široké spektrum protiprůjmových přípravků. V případě zažívacích obtíží je také přínosné užívání probiotik, které lze užívat i preventivně.

A co když se snažíme využít volna na maximum, přeceníme svoje síly a objeví se bolesti svalů? 
V případě intenzivní fyzické či sportovní aktivity nezapomínejte na doplňování tekutin, důležitých minerálů a stopových prvků, především hořčíku, sodíku a draslíku. Pokud však dojde k bolesti svalů, lze kromě různých analgetik, gelů, krémů či prohřívacích náplastí použít i regenerační techniky, jako je střídání teplé a studené vody, masáž a nebo protahování svalů.