AGELLAB

AGELLAB zajištoval testování hokejistů i fanoušků mistrovských Ocelářů

7. 6. 2021

Během hokejové sezóny 2020/2021 absolvovali třinečtí hokejisté v AGELu více než 70 testů na přítomnost onemocnění covid-19.

Text: Ing. Tomáš Želazko / Foto: HC Oceláři

Laboratoře AGELLAB, které loni v březnu jako první soukromý subjekt získaly od Státního zdravotního ústavu povolení testovat vzorky na přítomnost koronaviru, testovala na přítomnost onemocnění covid-19 celou sezónu hokejisty a vedení mistrovského klubu HC Oceláři. Díky výjimce ministerstva zdravotnictví také mohlo podporovat přímo ve Werk Aréně na prvních dvou finálových zápasech Ocelářů s libereckými tygry 300 PCR testem negativně otestovaných třineckých fanoušků a v posledním pátém finálovém zápase dokonce 1000 fanoušků a sponzorů domácího klubu. Realizace posledního testování fanoušků Ocelářů si ale od Laboratoří AGELLAB vyžádala extrémní nasazení.

„Ve čtvrtek 22. dubna jsme se dozvěděli, že se finálová série extraligy ledního hokeje vrací do Třince. V neděli 25. dubna jsme obdrželi informaci, že se na hokejové utkání může přijít podívat 1000 diváků,“ uvedla vedoucí obchodu Laboratoří AGELLAB Ing. Mariola Mikolajczak s tím, že za méně než 24 hodin od obdržení této zprávy zvládli provést odběry u všech testovaných osob, všechny testy vyhodnotit a fanouškům doručit výsledky do termínu zahájení utkání. „Na této super rychlé akci se podílel tým čtyř odběrových sester a pěti administrativních pracovníků,“ dodala Mikolajczak. Hokejový tým HC Oceláři Třinec testuje síť laboratoří AGELLAB na přítomnost onemocnění covid-19 dlouhodobě. Poté, kdy extraliga v listopadu dostala opět povolení k soutěžním zápasům, kluby musely splnit přísná hygienická opatření, především pravidelné testování na covid-19. „Díky spolupráci se skupinou AGEL, která má síť nemocnic a laboratoří po celé republice, jsme měli možnost testovat se i na výjezdech. Kdybych to měl sečíst, tak jsme absolvovali za sezonu nejméně 70 unikátních testů,“ řekl sportovní ředitel Ocelářů Jan Peterek.

Celá extraligová sezóna se hrála bez přítomnosti diváků v hledištích. Díky zlepšující se epidemiologické situaci povolilo ministerstvo zdravotnictví na první dvě finálová utkání nejprve 300 fanoušků a na poslední páté utkání celkem 1000 diváků, kteří se museli prokázat negativním RT-PCR vyšetřením na přítomnost koronavirového onemocnění, jenž nebylo starší více než 48 hodin. V průběhu utkání museli mít všichni přítomní fanoušci nasazený respirátor, seděli odděleně, a to nejméně dva metry od ostatních. „Spolupráci s AGELem si nemohu vynachválit. Ve vyřazovací části pro nás lidé z AGELU dokázali doslova přes noc vytvořit podmínky, díky kterým jsme mohli otestovat velké množstí fanoušků a partnerů,“ dodal Peterek.