Kardiologické Centrum AGEL

Na východě Čech zavedli první bezdrátové stimulátory

16. 3. 2022

Špičkové specializované pracoviště v Pardubicích se tím zařadilo k pouhé pětici kardiologických zařízení v České republice, která tuto šetrnou metodu nabízí.

Text a foto: Adam Bartoš

Lékaři Kardiologického centra AGEL zavedli koncem roku 2021 prvním dvěma pacientům bezdrátové kardiostimulátory Micra. Špičkové specializované pracoviště v Pardubicích se tím zařadilo k pouhé pětici kardiologických zařízení v České republice, která tuto šetrnou metodu nabízí. Největší výhodou tohoto typu kardiostimulátorů je, že díky přelomové metodě zavedení nevyžaduje chirurgický zákrok. Zavádí se přímo do pravé srdeční komory katetrizační technikou pomocí speciálního zaváděcího systému cestou stehenní žíly. „Celý zákrok je tak prakticky bezbolestný, trvá asi 30 minut a druhý den po výkonu je pacient propuštěn domů,“ popisuje průběh výkonu primář oddělení arytmologie Kardiologického centra AGEL MUDr. Aleš Havlíček.

Klasické kardiostimulátory lékaři operují vytvořením „kapsy“ oblasti hrudníku v podklíčkové oblasti a elektrody vedou cévami až do samotného srdce. Tato chirurgická metoda s sebou ovšem přináší řadu možných komplikací, kterým nová metoda úplně předchází. „Díky odlišné technice zavedení kardiostimulátoru odpadá možné riziko – jak porušení drátěné spirály vodiče, tak i riziko infekce, například při výměnách nebo při různých manipulacích,“ vysvětluje MUDr. Havlíček s tím, že při tomto výkonu se navíc nemusí použít chirurgická cesta, proto úplně mizí riziko vytvoření tzv. pneumotoraxu, tedy nahromadění vzduchu či jiného plynu v pohrudniční dutině s částečným nebo úplným kolapsem plíce.

Novou metodu zavedení kardiostimulátoru si pochvaluje i místopředsedkyně představenstva Kardiologického centra AGEL Ing. Zuzana Bartošová: „Jsem šťastná, že můžeme neustále zvyšovat kvalitu kardiologické péče pro naše pacienty. Tuto metodu nabízí v České republice pouze šest zařízení a já jsem velmi ráda, že můžeme být mezi nimi,“ těší ji. Další výhody pak vyzdvihuje i primář kardiologie pražské Nemocnice Na Homolce prof. MUDr. Petr Neužil, CSc., který pardubickým lékařům postup této metody představoval: „U bezdrátového Micra kardiostimulátoru doposud nebyl popsán jediný zásadní případ, kdy by došlo k zásadní infekci systému.“

A jak systém Micra TPS funguje? Systém Micra TPS je jednodutinový bezdrátový kardiostimulátor určený pro stimulaci pravé komory. Je vhodný pro pacienty s chronickou fibrilací síní, nebo s nahodilými výpadky vlastního rytmu srdce. Zavádí se také pacientům s komplikacemi u klasického systému, který se nemocným zavádí již přes 60 let. Vhodný je přitom jak pro mladé, tak i pro starší pacienty. „Je to kapsle, která obsahuje baterii a komunikační systém a elektronický systém řízené stimulace. Musí bezdrátově komunikovat a programovat stimulátor. Obsahuje elektrodu – katodu i anodu. Jedna kapsle je 2,7 centimetru dlouhá a ukotvuje se do pravé komory pomocí čtyř kotviček,“ uzavírá prof. Neužil, jeden z průkopníků této metody.