Poliklinika AGEL

Poliklinika v Praze otevřela zmodernizované Centrum zobrazovací diagnostiky

29. 10. 2021

Poliklinika AGEL Praha Italská během modernizace pořídila nový výpočetní tomograf a digitální rentgen.

Text: Ing. Tomáš Želazko, Vojtěch Smolka / Foto: Ing. Tomáš Želazko

Centrum zobrazovací diagnostiky bylo na Poliklinice AGEL Praha Italská slavnostně otevřeno po dvouměsíční rekonstrukci. Během modernizace poliklinika pořídila nový výpočetní tomograf (CT) a digitální rentgen, došlo také na základní stavební úpravy pro zvýšení komfortu pacientů. Projekt si celkově vyžádal investici přesahující 15 miliónů korun a je jednou z nejvýznamnějších investic, kterou společnost Dopravní zdravotnictví v letošním roce realizuje. „Lidé určitě ocení celkovou modernizaci prostředí, která přinese pacientům i zdravotnickému personálu daleko větší komfort i během samotných vyšetření.

Cílem rekonstrukce bylo zajistit ještě bezpečnější provoz pracoviště a výrazně snížit množství využívaného záření při samotných výkonech. Rovněž dojde ke zkrácení skenovací doby a celkového času vyšetření, což povede k navýšení kapacity našeho centra. Jsme rádi, že se nám celý projekt, ve spolupráci s mateřskou společností AGEL, podařilo dokončit dle plánu a bez komplikací,“ shrnuje projekt rekonstrukce a vyzdvihuje hlavní přednosti investice předseda představenstva Dopravního zdravotnictví Ing. Artur Lukša, MBA. Nový výpočetní tomograf, který umožňuje lékařům i pacientům špičkovou diagnostiku, nahradil svého staršího předchůdce. 

Moderní přístroj výrazně zrychluje skenování pacientů, snižuje jejich radiační zátěž a lékařům nabízí nové diagnostické možnosti. I při velmi nízkých dávkách záření totiž tomograf předává ošetřujícímu personálu velmi kvalitní snímky, které jsou klíčové pro úspěšnou diagnostiku a následnou léčbu. Umožňuje také využití kvalitní 3D rekonstrukce obrazu pro ještě přesnější zobrazení. V případě CT je rovněž k dispozici nová tlaková stříkačka, která zajistí ohřev kontrastní látky a tím se sníží riziko možné reakce na samotnou látku. „V případě našeho pracoviště je nejčastěji požadováno CT vyšetření hrudníku, na které se specializujeme. Dále pak i vyšetření mozku, páteře, břicha a tlustého střeva.

Nově poskytujeme i virtuální kolonoskopii. Měsíčně provedeme v průměru sedmdesát CT výkonů a očekáváme, že se toto číslo díky novému tomografu navýší,“ říká vedoucí lékařka centra MUDr. Ivana Gánovská. Nový moderní digitální rentgen Siemens Multix Fusion Max, který slouží zdravotníkům nejčastěji u různých typů preventivních vyšetření, nahradil starší typ z roku 2009. „Hlavním benefitem nového zařízení je rychlost přenosu snímku do úložného zařízení a také samotné vysoké rozlišení snímku. Výrazně se také snížila radiační zátěž díky použití automatického expozičního systému a odpadla také nutnost manipulace s kazetami,“ uvádí MUDr. Ivana Gánovská s tím, že další nespornou výhodou rentgenu je vysoká kvalita a ostrost pořizovaných snímků, což umožňuje snazší diagnostiku ze strany zdravotníků. Díky digitalizaci lze například snímek zvětšit, prohlédnout si podrobně oblast zájmu či zlepšit kontrast snímku.

„Měsíčně u nás absolvuje rentgenové vyšetření přibližně dvě stě sedmdesát pacientů,“ doplnila vedoucí lékařka. Poliklinika AGEL provozuje sedm akreditovaných zdravotnických zařízení – dvě polikliniky v Praze, dále v Plzni, Olomouci, Ostravě, Nymburce a České Třebové. Svým klientům nabízím komplexní služby na špičkové úrovni s využitím moderní zdravotní techniky. Jejich hlavní silnou stránkou je koncentrace zdravotní péče z řady oborů „pod jednou střechou“. Pacienti tak nemusí přejíždět z místa na místo, aby absolvovali různé druhy lékařských vyšetření.