Poliklinika AGEL

POLIKLINIKA AGEL Ostrava otevřela sportovní poradnu pro těhotné ženy

7. 6. 2021

V poradně ženám po zjištění jejich aktuálního zdravotního stavu navrhnou individuální trénink, doporučí jak správně a bezpečně cvičit a sportovat v každém trimestru.

Text: Ing. Tomáš Želazko

Novou sportovní poradnu pro těhotné ženy a čerstvé maminky otevřela POLIKLINIKA AGEL Ostrava. Služba je určená všem aktivním a sportujícím ženám včetně profesionálních sportovkyň, kterým zde zdravotníci poradí, jak efektivně a bezpečně trénovat v každé fázi těhotenství a po porodu. V poradně se například dozvíte, jak kontrolovat svůj trénink, který sport je v této době nejvhodnější, nebo také jakou zátěž zvolit. Sportování je v těhotenství i po porodu užitečné, ale samozřejmě ne každý sport je v této době vhodný. „Pokud byla žena zvyklá sportovat před těhotenstvím, může s drobným omezením pokračovat i nadále. Jen musí více vnímat signály těla, aby se příliš nevyčerpala.

Sport v těhotenství i těsně po něm neslouží jen ke zvyšování kondice a výkonnosti, ale také k tomu, aby se žena cítila příjemně,“ říká gynekolog MUDr. Lukáš Režňák, který je certifikovaným fitness instruktorem a zároveň absolventem specializovaného zahraničního kurzu „Fitness kouč pro těhotné a ženy po porodu“. Konzultace jsou určeny pro všechny aktivní a sportující těhotné a ženy po porodu. „V poradně ženám po zjištění jejich aktuálního zdravotního stavu přesně navrhneme individuální trénink, doporučíme jak správně a bezpečně cvičit a sportovat v každém trimestru, nebo na co se zaměřit při cvičení po porodu a v šestinedělí,“ vysvětlil MUDr. Režnák a dodal, že doporučený počet konzultací je pět. 

Světové výzkumy potvrdily, že budoucí maminky, které v průběhu těhotenství cvičily nebo sportovaly, mají méně zdravotních potíží v souvislosti s těhotenstvím, než necvičící těhotné ženy. Ty, které cvičí, většinou nemají problém s příliš rychle přibývajícími kilogramy a snáze se po porodu vrátí ke své původní váze. Mají víc energie, méně problémů s kondicí a dýchavičností – zejména ke konci těhotenství, a jsou pozitivně naladěné. Jejich porod bývá díky dobré kondici většinou lehčí a kratší. A jaké sporty odborníci v době těhotenství a po něm doporučují? Jóga, plavání, tanec, jogging, rychlá chůze a aerobik. Naopak odborníci varují před potápěním, extrémními sporty jako například parašutismus nebo paragliding, či surfování. Nová poradna je otevřená v ambulanci MUDr. Lukáše Režňáka každé pondělí od  08:00 do 15:00 a najdete ji ve 2. poschodí na POLIKLINICE AGEL Ostrava na Tyršově ulici. Ke konzultacím do poradny je třeba se předem objednat, a to telefonicky na čísle 595 002 608.