S mladíkem

Mladík Karel Špička čtyřikrát ročně daruje krev

13. 12. 2021

Expediční pracovník AGEL Transfúzní služby Šumperk zajišťuje dodávky krve a plazmy všem nemocnicím skupiny AGEL v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Text: Ing. Tomáš Želazko / Foto: archiv Karla Špičky

V našem mapování života lékařů, zdravotních sester a dalších mladých zdravotníků Skupiny AGEL na začátku jejich profesní kariéry jsme tentokrát hovořili s Karlem Špičkou, který od října 2013 pracuje pro AGEL Transfúzní službu v Šumperku. V rozhovoru nám například sdělil, proč se šumperský rodák rozhodl po skončení střední zdravotnické školy nastoupit na AGEL Transfúzní službu v Šumperku, kde všude expedují krev a plazmu, nebo jaké má záliby.

Absolvoval jste Střední zdravotnickou školu v Šumperku. Proč jste se rozhodl studovat tuto školu?
Byl jsem nematematický typ, proto jsem se rozhodl pro zdravotní školu. Nakonec jsem byl však rád, protože jsem později zjistil, že mě práce s lidmi naplňuje.

Jaký obor jste vystudoval a jak vzpomínáte na střední školu?
Vystudoval jsem obor praktická sestra. A vzpomínky mám ty nejlepší.

Pracoval někdo z Vaší rodiny ve zdravotnictví?
Ne. Z naší rodiny jsem úplně první zdravotník.

Proč jste se rozhodl hned po střední škole nastoupit na transfúzní službu?
Jelikož jsem nechtěl jít na vysokou školu, díval jsem se po pracovních místech a zaujala mne nabídka AGEL Transfúzní služby v Šumperku.

Kdo Vám nejvíce pomohl při nástupu do práce a jaké byly Vaše začátky?
Všechny kolegyně, proto začátky pro mne nebyly nijak obtížné.

Nastoupil jste do práce v říjnu 2013 a od té doby působil na různých pracovních pozicích. Co vše jste dělal?
Začínal jsem jako pracovník ve výrobě, kde se krev a plazma zpracovává. Postupem času jsem začal odebírat krev na krevním obrazu a odběrovém sále. Nyní vykonávám pozici expedičního pracovníka.

V současné době jste na pracovní pozici expedičního pracovníka, kterou děláte druhým rokem. Co vše máte na starosti?
Všechno kolem transfúzních přípravků, které následně vydáváme do krevní banky. Jsem v expediční místnosti, kde každé ráno volají krevní banky a hlásí své požadavky. Já poté transfúzní přípravky připravím a následně je převezmou řidiči, kteří je rozvezou po krevních bankách. Samozřejmostí je veškerá dokumentace. A zároveň mám na starost informační systém na našem transfúzním oddělení.

Kde všude expedujete krev a plazmu?
Expedujeme do Olomouckého a Moravskoslezského kraje nemocnicím Skupiny AGEL.

Kolik litrů krve a plazmy Vám denně projde rukama?
Vše se odvíjí od požadavků krevních bank. Jedna transfúzní jednotka – TU, což odpovídá jednomu vaku s krví, má v průměru 200 až 320 mililitrů. Průměrně se vydá denně 40 TU, ale někdy i dvojnásobek.

V posledních měsících situaci v celém světě ovlivnila pandemie. Jak se covid-19 projevil na Vaší práci a celé AGEL Transfúzní služby?
Jako transfúzní služba, kde patříme mezi největší odběrová střediska v České republice a zároveň jsme zpracovatelé transfúzních přípravků, když svážíme transfúzní přípravky z našich odběrových středisek, jsme nemohli nějak omezit nebo dokonce ukončit činnost. Krev a plazma je nenahraditelná tekutina, takže jsme fungovali sice v určitém omezeném režimu, ale zároveň tak, abychom uspokojili všechny krevní banky a odběratele.

Jak jste toto složité období zvládali?
I když doba nebyla jednoduchá, tak všichni zaměstnanci si navzájem pomáhali, a situaci jsme se snažili zvládnout nejlépe, jak to šlo.

Jak koronavirus ovlivnil darování krve a plazmy? Měli jste dostatek dárců?
V tomto období se rušily plánované operační zákroky, takže nebylo potřeba odebírat tolik krve, na kolik jsme zvyklí. Nicméně jak se situace dává do pořádku, tak není úplně jednoduché se vrátit do běžného režimu, co se týče dostatku dárců. I když se všichni velice snaží a za to jim patří velké dík.

Pozorujete, že je nyní vše těžší i po psychické stránce?
V době pandemie byly i vyhrocené situace, na které se už pomalu zapomíná, a všichni už myslí na lepší zítřky. Nyní je situace už klidná.

Jaký máte kolektiv, co se týká pracovníků AGEL Transfúzní služby?
Kolektiv se v posledních letech z části obměnil, takže nyní je to v procesu seznamování a začleňování nových kolegů do kolektivu.

Přináší Vám práce radost, uspokojení?
Ano, práce mě naplňuje.

Pracujete na transfúzní službě. Darujete krev nebo plazmu? A jak často?
Jsem pravidelným dárce krve. Čtyřikrát ročně chodím darovat.

Když Vám skončí služba, přepnete na osobní život a na práci už nemyslíte?
V osobním volnu se snažím nemyslet na pracovní povinnosti. I když ne vždy se to podaří.

Jak trávíte své osobní volno – jaké jsou Vaše koníčky, rodina?
Rád sportuji, hraji aktivně fotbal. Hodně času trávím s přítelkyní. Dále miluji cestování, a procestoval jsem na vlastní pěst například Jižní Ameriku a Asii.