ZAJÍMAVOSTI

Navzdory osudu: Po dvou těžkých úrazech se znovu raduje ze života

17. 4. 2024

Rok a půl se pan Petr zotavoval z vážného pracovního úrazu. Jen dva dny po propuštění do domácí péče jej do nemocnice poslaly následky dalšího nešťastného pádu.

Příběh pana Petra, který čelil tragédii, jež změnila celý jeho pohled na svět, je spjat s Nemocnicí AGEL Podhorská v Rýmařově. S vytrvalostí a láskou ze strany rodiny a pracovníků Sociální služby Podhorská totiž začal muž neúnavně budovat novou cestu životem. Jeho příběh prochází skrze bolesti a radosti, odvahu a naději, a ukazuje, že i ty nejtemnější chvíle mohou být zároveň počátkem nového začátku. „Podstatnou část loňského roku poskytovala naše sociální služba své ubytovací, sociální i zdravotní služby panu Petrovi, jemuž vážný pracovní úraz nejen, že změnil životní styl a zvyklosti, ale také žebříček hodnot i celkové vnímání světa,“ sdělila na úvod celého příběhu vedoucí Sociální služby Podhorská a sociální pracovnice Bc. Miroslava Hořínková. „Pána jsem však poznala mnohem dříve, ještě za jeho hospitalizace v Nemocnici AGEL Podhorská.

Přes všechny zdravotní potíže a problémy jsem z pozice sociálního pracovníka a zároveň člověka vnímala jeho potřebu, sílu a vůli překlenout se přes těžkou ránu osudu a najít zpět své místo v životě.“ Pan Petr pracoval ve stavebnictví. V osudný den 30. dubna 2022 se na stavbě nedaleko Hradce Králové pohyboval po lešení, když náhle došlo k nešťastné nehodě a zřítil se z vysoké výšky na zem. Petrovo bezvládné tělo našli až po nějaké době kolegové ze stavební firmy, kteří přivolali rychlou záchrannou službu. Vrtulník jej transportoval do nemocnice, a tím nastal kolotoč několika chirurgických zákroků, léčby, rehabilitace a nekonečného pobytu ve zdravotnických zařízeních.

„Na pád ani jeho příčinu si nepamatuji. Protože jsem spadl přímo na hlavu a zranění byla vážná, nepamatuji si ani některá období přímo po úraze,“ zahájil své vyprávění ještě při pobytu na Sociální službě Podhorská pan Petr a pokračoval: „Po převozu z Hradce do Krnova jsem nebyl v dobré fyzické ani psychické kondici. Na krnovské DIOP mi moc pomohli. Měl jsem velké problémy s komunikací, v té době byli kolem mě hlavně lékaři a sestry. Nebylo mi dobře a jediné, co mě drželo nad vodou, byly návštěvy mých nejbližších. Díky aktivitě a přístupu mojí rodiny, a hlavně sestry Moniky, jsem se časem psychicky i fyzicky zlepšil. Byl jsem převezen do nemocnice v Rýmařově na oddělení ošetřovatelské péče, kde jsem si také ještě docela dlouho pobyl. A vlastně až z Rýmařova se mi vybavují první vzpomínky na období po úraze, vše co se dělo předtím znám jen z vyprávění mých blízkých,“ vzpomíná pan Petr, na kterého se usmálo štěstí ve chvíli, kdy mu byla nabídnuta možnost pobytu v Sociální službě Podhorská. Pan Petr tušil, že se tak pro něj otevřela další šance posunout se dál. Kvůli zranění byl stále pod dohledem odborníků z urologie, neurologie a ORL.

„Po pádu jsem měl rozsáhlé problémy se sluchem a po dlouhodobém pobytu v nemocnici také oslabené svalstvo. Snažil jsem se rehabilitovat a poslouchat rady zdravotníků. Úraz hlavy způsobil, že jsem měl časté potíže s bolestmi hlavy, které mě zpočátku omezovaly v kontaktu s ostatními klienty. Teď už je to o poznání lepší. Zjistil jsem, že ke svému životu potřebuji mít lidi kolem sebe. A v sociální službě jsem měl se všemi, ať už pracovníky, tak ostatními klienty, pěkný vztah,“ uvedl Petr, který se rád zapojoval do aktivit, které pracovníci klientům v rámci každodenních činností nabízejí. Rád například využil možnosti učit se zde angličtinu pod vedením aktivizačního pracovníka. „Pracovníci Sociální služby Podhorská připravují pro klienty pravidelné společné i individuální aktivity a činnosti, během kterých si mohou procvičit paměť, jemnou motoriku, nebo protáhnout a posílit celé tělo. Dále pro klienty připravují společné povídání, vzdělávací aktivity, promítání filmů, společně vaření, poslech hudby, procházky v nedalekém parku nebo na různých místech města Rýmařov.

Na začátku roku 2023 Sociální služba Podhorská slavnostně zahájila provoz Nácvikové místnosti, kterou vybudovala za podpory NADACE AGEL. Tato místnost slouží právě pro společná setkávání a aktivity klientů,“ připomněla sociální pracovnice Bc. Miroslava Hořínková. „V Sociální službě Podhorská jsem byl šťastný. Služby byly na jedničku a starost pracovníků i paní vedoucí jsou prostě perfektní. Díky nim jsem se pomalu vrátil do života,“ doplňuje pan Petr, který byl do domácí péče propuštěn v září loňského roku. Společného bydlení se sestrou Monikou si však užil jen dva dny, než nešťastně upadl a způsobil si vážné zlomeniny dolní končetiny, musel být akutně hospitalizován v nemocnici a následně podstoupil i operaci kyčle. „Těšili jsme se na klidný podzim a místo toho bratr opět ležel v nemocnicích a rehabilitačních ústavech. Nicméně s novým rokem začalo svítat na lepší časy, bratr pobývá u mě a zařizujeme jeho samostatné bydlení. Věřím, že všechnu smůlu už má za sebou a už bude jen dobře,“ prozradila k aktuální situaci sestra pana Petra Monika.

VĚDĚLI JSTE, ŽE....Sociální služba Podhorská, která je provozována v Nemocnici AGEL Podhorská v Rýmařově, poskytuje své služby nejčastěji seniorům, kteří využívají tuto pobytovou službu vzhledem ke svému věku a nepříznivému zdravotnímu stavu. Není ovšem výjimkou, že se Sociální služba Podhorská omladí přítomností klienta, který využije nabízenou sociální službu z důvodu úrazu či onemocnění i v nižším než důchodovém věku, právě jako pan Petr.

✒ PETRA ŽVÁČKOVÁ, MGR. RADKA MILOŠEVSKÁ  ARCHIV RODINY