ZAJÍMAVOSTI

Andrea Hrkalová z Českého Těšína pomohla stovkám pacientů s nehojícími se ránami a kožními defekty

1. 8. 2023

Staniční sestra Oddělení následné péče jako jediná z Nemocnice AGAL Český Těšín absolvovala certifikovaný kurz hojení ran, díky kterému pomáhá pravidelně 10 hospitalizovaným pacientům s těmito problémy. Úspěšnost léčby je obrovská.

Staniční sestra Oddělení následné péče Andrea Hrkalová působí již 30 let v Nemocnici AGEL Český Těšín. Není typem člověka, který si v práci udělá jen to, co nutně musí. Právě naopak – jde příkladem a snaží se neustále vzdělávat a zlepšovat. Během své pracovní kariéry absolvovala již desítky seminářů, konferencí, ale také dva důležité certifikované kurzy, ze kterých má vedení českotěšínské nemocnice radost, protože díky nim pomohla v posledních letech stovkám pacientů. „Při své práci mám neustále zájem a potřebu se vzdělávat. Jsem velice nadšená, když se naučím něco nového a mohu být nápomocná lékařům i sestrám,“ říká staniční sestra, která důležitý certifikovaný kurz cévkování muže absolvovala v Brně.

„Věděla jsem, že to nebude přínos pouze pro mou osobu. S tímto kurzem ušetřím spoustu času lékařům, kteří jsou na oddělení velmi vytížení a mohou se tak věnovat dalším pacientům,“ doplnila. O několik let později staniční sestra absovovala certifikovaný kurz Hojení ran. V českotěšínské nemocnici je jedinou specialistkou na nehojící se rány a kožní defekty, které trápí řadu pacientů a jsou způsobeny nefunkčností kůže. Při poškození kůže tělo automaticky nastartuje proces hojení, který je však třeba podpořit vhodnou terapií. Ještě 20 let zpátky byli lidé s ranami, vředy či proleženinami často kvůli nehezkému pohledu a zápachu odsunuti na okraji společnosti, současná medicína jim ale věnuje velkou pozornost a nabízí zcela nové možnosti léčby obnovující myšlenku vlhkého hojení.

Akutní či nehojící se rány a kožní defekty trápí nejen seniory a těžce nemocné, dlouhodobě ležící pacienty. Nevyhýbají se ani mladým lidem. „Na našem oddělení máme především seniory, mám přehled o jejich ranách a je pro mě radost, když vidím, jak se rány hojí. Jednou týdně k nám dojíždí externí specialista na rány – lékař, se kterým kontrolujeme komplikované nehojící se rány a on doporučuje vlhké hojení a další postup při léčbě. Vždy vše konzultujeme společně a jsem za nemocnici styčným bodem v tomto směru,“ uvádí staniční sestra s tím, že o radu často žádají i zdravotníci z jiných oddělení.

ÚSPĚŠNOST LÉČBY JE OBROVSKÁ, TĚŠÍ SESTRU

V minulosti se pacienti s chronickými ranami často museli smířit s bolestmi trvajícími dlouhé měsíce, sníženou kvalitou života a potřebou dlouhodobé péče a léčby. Pacienti dostávali denně dezinfekce a byli převazováni, dnes speciální krytí (s různými přípravky, které vsakují hnis) vydrží i několik dnů, než se vymění. Na Oddělení následne péče se Andrea Hrkalová stará průměrně o 10 hospitalizovaných pacientů s problémy s nehojícími se ránami a kožními defekty. „Úspěšnost léčby je obrovská. Částo jsou u nás hospitalizováni pacienti s dekubity čtvrtého (nejvyššího) stupně a nám se po několika dnech podaří dostat na druhý stupeň. V tom případě jde do domácí péče, kde se pokračuje v léčbě až do úplného vyléčení,“ vysvětluje staniční sestra. Andrea Hrkalová po vystudování Střední zdravotnické školy v Karviné nastoupila do nemocnice v Českém Těšíně v roce 1993, a to na interní oddělení. Od té doby, s přestávkami na tři mateřské dovolené (během třetí mateřské dovolené absolvovala pomaturitní studium v Brně na ošetřovatelskou péči chirurgických pacientů), působila na chirurgické ambulanci.

V roce 2008 se stala staniční sestrou na oddělení ošetřovatelské péče a o čtyři roky později – po vzniku Oddělení následné péče – staniční tohoto oddělení. K jejím koníčkům patří sport. V zimě lyžuje nebo si jde zabruslit, od jara do podzimu jezdí na kole, jde si zaplavat, zajezdit na kolečkových bruslích, zahrat badminton. Má ráda turistiku v Beskydech nebo Vysokých Tatrách. „Snažíme se pořádat pěší výlety každý víkend, dnes již nejraději i se třemi vnoučaty,“ dodala staniční sestra.

✒  TOMÁŠ ŽELAZKO