ZAJÍMAVOSTI

Lukáš Krpálek předal vítězi kimono

29. 9. 2022

VÍTĚZNÉ OTÁZKY A ODPOVĚDI:

Během akce Těšínská osmička Lukáš Krpálek osobně předal své kimono panu Miroslavu Kubinovi – autorovi vítězných otázek, které se Lukášovi nejvíce líbily v letech 2020 a 2021. Také za rok 2022 bude nejlepší český sportovec vybírat jednoho z vás, kteří pošlou otázky do rubriky „Nejlepší sportovec loňského roku České republiky Lukáš Krpálek odpovídá“. Autor opět dostane podepsané kimono.

Dobrý den, posílám vám několik otázek na pana Krpálka. Děkuji za odpověď. Miroslav Kubina (AGEL Hornická poliklinika).

Cestujete hodně po světě a loňský Silvestr jste strávil v Bangkoku v nemocnici. Jak moc se bojíte nemocí a úrazů?

Lhal bych, kdybych řekl, že nemám žádné obavy. Ale když cestujeme, ať s rodinou, nebo sportovat, tak míříme do známých lokalit, kde trávíme čas v místech, kde by se nemělo stát nic nepředvídatelného. Ať jsou to hotely, nebo sportovní haly. Úrazy u vrcholového sportu člověk neovlivní, ale je to něco, co bohužel ke sportu patří. A tak spíš než strach by to měla být obezřetnost. Některým zraněním se dá totiž předejít. Ať již je to regenerací či dopřáním více odpočinku pro celé tělo. Ale na vrcholové úrovni své tělo zatěžujeme tak, že se čas od času prostě někdy něco stane a je třeba s tím takto počítat.

Životospráva – kolik toho za den sní takový vrcholový sportovec, jako jste Vy?

Dopřejete si někdy i pivo? Snažím se pravidla a zásady zdravé a správné výživy dodržovat. Ale jsem člověk, který byl odchovaný na svíčkové a knedlo vepřo zelo. To se u nás doma i u babiček jedlo často. Od toho jsem již dnes v sezóně upustil, ale když je po závodech, tak si to i s pivem dám rád. Obecně jím hodně masa, zeleniny, příprava všeho je na manželce, a tak se doma stravujeme zdravě.

Vrcholový sport je dřina, budete i své děti vést k vrcholovému sportu?

Jestli k vrcholovému, to ukáže čas. Ale určitě je povedu ke sportu, aby sportovali, aby si zažili to, co by si každé dítě se sportem zažít mělo. Soustředění, ježdění po závodech, být s partou v klubu a prožívat společně výsledky. To jsou krásné zážitky, na které budou jistě vzpomínat celý život, tak jako na ně vzpomínám já – jak jsme začínali v Jihlavě, jezdili po světě, spali po tělocvičnách na žíněnkách. Na to nikdy nezapomenu a budu rád, když budou mít podobné dětství. A je mi jedno, kam se jejich sportovní kariéra vyvine.

LUKÁŠ KRPÁLEK

• olympijský vítěz z roku 2016 a 2021

• mistr světa z let 2014 a 2019

• trojnásobný mistr Evropy

• vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky v letech 2016, 2019 a 2021