ZAJÍMAVOSTI

Nejlepší sportovec loňského roku České republiky Lukáš Krpálek odpovídá…

15. 7. 2022

Vaše rubrika s Lukášem Krpálkem.

Dobrý den, těší mě dlouhodobá výzva, zaslat panu Lukáši Krpálkovi pár otázek. Rozhodla jsem se některé sepsat. Přeji mu hodně zdraví a úspěchy, na které bude dlouho vzpomínat. Ať se mu daří. A děkujeme za výbornou reprezentaci naší republiky v mnoha soutěžích a zápasech.

Miloslava Toušová, Kostomlaty nad Labem

Jakou známou osobnost byste vzal na cestu kolem světa?

Dlouho jsem nad tím přemýšlel a nikoho nevymyslel, kdybych jel na cestu kolem světa, tak se svou rodinou.

Jaký nejhorší či dlouhodobý úraz se vám někdy stal?

Dlouhodobě mám problémy se zády, ale celou svou kariéru to řeším. Mám spoustu cvičení, která mi pomáhají, a hned poznám, když je vynechám nebo je šidím, hned se problémy ozvou. Opravdu vážné úrazy se mi naštěstí vyhýbají. Jednou jsem měl přetržené vazy v kotníku, to mě vyřadilo na půl roku, což byla má nejdelší zdravotní přestávka. Jinak to musím zaklepat.

Je nějaké jídlo, potravina, …, které nejíte?

Nejím olivy, několikrát jsem to zkoušel, ale vždycky jsem je vyplivnul. A to jsem člověk, který jí úplně všechno, ale olivy nesnáším. Také nemám rád skořici, v malé míře ve štrůdlu ji sním, ale jinak ji též nesnáším.

S čím jste si jako malý nejradši hrál? Měl jste oblíbenou hračku?

Nejvíc jsem si hrál před barákem s hokejkou a tenisákem, to mě bavilo nejvíc. Časem k tomu přibyla i raketa na tenis, jako malý jsem si pořád pinkal o garáž. Ale doma jsem neměl nic, s čím bych si hrál, byl jsem pořád venku a hrál fotbal, basket, tenis, hokej. Chodil jsem na sportovní školu a dá se říct, že jsem ji reprezentoval snad v každém sportu.

Dokázal byste jít do soutěže (nebo by bylo sázkou), když by Vaším úkolem bylo pojídání smažených červů?

Neměl bych s tím problém. Když jsem byl na dovolené v Thajsku, tak jsme měli rozdělené večeře, a když došlo na mě, jel jsem na trh, potají nakoupil všechny možné červy a podobnou havěť, přivezl jsme to tajně na apartmán a večer naservíroval. Ale dopadlo to tak, že jsme to nakonec musel všechno sníst já, ostatní se toho ani nedotkli.

Máte nějakou fóbii? Čeho se bojíte?

Poslední dobou si všímám, že se bojím stísněných prostorů. Teď jsem sledoval dokument, jak chodili dobrodruzi v jeskyních, a jen tento pohled ve mně vyvolával paniku. To je snad jediná věc, kterou bych nedal, potřebuji prostor. 

LUKÁŠ KRPÁLEK

• olympijský vítěz z roku 2016 a 2021

• mistr světa z let 2014 a 2019

• trojnásobný mistr Evropy

• vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky v letech 2016, 2019 a 2021