Významné události

Konec nepříjemného testování na koronavirus

23. 3. 2021

Vybraná odběrová místa skupiny AGEL v Česku i na Slovensku nabízejí antigenní i PCR testování šetrnější metodou. V Praze a Bratislavě je možné připlatit si za expresní PCR test s výsledkem do 3 hodin.

Text: Mgr. Radka Miloševská / Foto: archiv AGEL

Vždy o krok na před je skupina AGEL, která v letošním roce široké veřejnosti nabídla již dvě revoluční novinky v oblasti testování přítomnosti koronaviru v organismu. Nepříjemný invazivní výtěr vzorku z nosohltanu pro vyšetření metodou PCR nahradila výrazně příjemnější varianta odběru vzorku slin. U antigenního testování se jedná o šetrnější výtěr z přední části nosu.

PCR VYŠETŘENÍ ZE VZORKU SLIN
K provádění PCR vyšetření ze vzorků slin se musely laboratoře skupiny AGEL v české i slovenské části skupiny dovybavit potřebným přístrojovým vybavením. „Nová metoda odběru byla testována v rozsáhlé studii, která prokázala dokonce vyšší citlivost než u klasického nepříjemného výtěru z nosohltanu,“ uvedla Mgr. Hana Bílková Fránková, MBA, vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGELLAB v Ostravě-Vítkovicích. I přesto se laboratoře v české i slovenské části skupiny rozhodly provést také vlastní interní kontrolu, při které byly v rámci pilotního provozu pacientům odebírány jak vzorky ze slin, tak i z nosohltanu a výsledky vyšetření se porovnávaly. 

Nákladově je testování ze slin srovnatelné s klasickým PCR testem z výtěru z nosohltanu. Nová metoda je však pro pacienty výrazně příjemnější. Stačí, aby lidí několikrát zakašlali do roušky a poté vyplivli do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny. Pacient nesmí před odběrem kouřit, pít, jíst nebo žvýkat žvýkačku. V České republice mají lidé, kterým PCR vyšetření indikoval lékař či hygiena, možnost zvolit si na vybraných odběrových místech šetrnější variantu odběru vzorku ze slin bezplatně, vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění. Samoplátci pak za šetrnější odběr vzorku neplatí nic navíc a cena vyšetření s vždy řídí aktuálním ceníkem daného odběrového místa, ať už se zájemce rozhodne pro invazivní či neinvazivní variantu odběru vzorku. Na Slovensku je metoda odběru vzorku ze slin pro PCR vyšetření zpoplatněna částkou 65 euro. V obou zemích je nutné se na vyšetření vždy objednat předem.

ŠETRNNÉ ANTIGENNÍ TESTY
„Po úspěchu PCR testování ze vzorku jsme hledali cestu, jak lidem zpříjemnit také antigenní testování, které se na odběrových místech standardně provádělo metodou hlubokého výtěru z nosohltanu,“ sdělil předseda představenstva Laboratoří AGEL RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D., s tím, že tým odborníků skupiny AGEL v rámci interního výzkumu prověřil hned několik produktů od různých výrobců neinvazivních antigenních testů, u nichž stačí odebrat vzorek šetrně štětičkou z přední části nosu. Šetrnější varianta testu funguje na stejném principu jako testy antigenu z výtěru z nosohltanu, klíčová je ale citlivost použitého testu, která by měla být srovnatelná s citlivostí z výtěru z nosohltanu. U šetrnější varianty testu je tyčinka na stěr je kratší, má jemnější štětinky a zasouvá se do nosu zhruba dva až maximálně čtyři centimetry, což je výrazně méně než při klasickém hlubokém odběru vzorku. 

,,Tato varianta je stejně spolehlivá jako klasický antigenní test. Vzorek se zpracovává přímo na odběrovém místě a zhruba do 15 minut má testovaný k dispozici také výsledek, který mu řekne, zda je či není pozitivní na koronavirus,“ vysvětlila ředitelka slovenských laboratoří AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. Prvním odběrovým místem v Česku, které veřejnosti nový neinvazivní antigenní test nabídlo, byla Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Lidé přicházející na antigenní test v rámci plošného testování veřejnosti, kdy je vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění, nemusí za příjemnější alternativu nic doplácet. Samoplátce pak šetrnější verze antigenního testu vyjde na 350 korun. Na zavedení šetrnější metody aktuálně pracují také další odběrová místa skupiny AGEL. 

Na Slovensku není šetrnější typ antigenního testu hrazen ze zdravotního pojištění a zájemce musí uhradit poplatek ve výši 25 euro. Metodu je však možné absolvovat hned v devíti zdravotnických zařízeních. Šetrné antigenní testy využívají pro vyšetření zaměstnanců podniků také mobilní odběrové týmy AGELLAB. „Díky enormní poptávce ze strany velkých i menších podniků po testování zaměstnanců jsme měli mnoho příležitostí vyzkoušet nový druh testů i v terénu a fungují spolehlivě. Je vidět, že řada zaměstnavatelů chce mít jistotu, že byl odběr proveden skutečně správně a rádi využijí plného profesionálního servisu, kdy náš zdravotnický tým při odhalení pozitivního výsledku provede okamžitě na místě také odběr vzorku na přesnější PCR vyšetření a zároveň se postará o vyřízení veškeré administrativy spojené s hlášením na krajskou hygienu a zdravotní pojišťovny,“ míní RNDr. Tomáš Gucký, Ph.D.

EXPRESNÍ PCR TESTOVÁNÍ
Na Poliklinice AGEL Praha a v AGEL Clinic Bratislava mají lidé možnost absolvovat tzv. PCR test EXPRES, díky kterému mají výsledek vyšetření k dispozici nejpozději do tří hodin od odběru vzorku. „Vnímali jsme zájem skupiny veřejnosti, která se dožadovala výsledku testu rychleji než za 24 či 48 hodin, a to z různých nepředvídatelných důvodů, kdy rozhoduje čas a antigenní test nestačí, nejčastěji z důvodu cestování do zahraničí,“ sdělil ředitel AGEL Clinic MUDr. Jakub Rybár s tím, že cena expresní varianty vyšetření činí 149 euro. Na odběrovém místě pražské Polikliniky AGEL pak lidé zaplatí 5.700 korun.

ODBĚROVÁ MÍSTA, KDE JIŽ NABÍZÍME PCR TESTOVÁNÍ ZE SLIN

Česká republika
Nemocnice AGEL Český Těšín, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, Nemocnice AGEL Nový Jičín, Poliklinika AGEL Nový Jičín, Nemocnice AGEL Podhorská, Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, Nemocnice AGEL Jeseník
Slovensko
AGEL Clinic Bratislava, Nemocnica AGEL Bánovce, Nemocnica AGEL Zlaté Moravce, Nemocnica AGEL Levice, Nemocnica AGEL Komárno, Nemocnica AGEL Zvolen, Nemocnica AGEL Handlová, Nemocnica AGEL Kežmarok, Nemocnica AGEL Levoča, Nemocnica AGEL Košice-Šaca, Nemocnica AGEL Krompachy

ODBĚROVÁ MÍSTA, KDE JIŽ NABÍZÍME ŠETRNÉ ANTIGENNÍ TESTY Z PŘEDNÍ ČÁSTI NOSU

Česká republika
Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice
Slovensko
AGEL Clinic Bratislava, Nemocnica AGEL Komárno, Nemocnica AGEL Levice, Nemocnica AGEL Bánovce, Nemocnica AGEL Handlová, Nemocnica AGEL Zlaté Moravce, Nemocnica AGEL Zvolen, Nemocnica AGEL Levoča, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku
Nutné je předchozí objednání na www.agellab.cz a www.agellab.sk