Personalisté informují

Děti zaměstnanců AGELu si užívaly letní tábor

20. 9. 2021

Dva turnusy dětského tábora se letos opět konaly v horském prostředí v Budišově nad Budišovkou na Jesenicku.

Text: Ing. Tomáš Želazko / Foto: Mgr. Lenka Vyroubalová Langrová, Patrik Langr

Uvařit si na otevřeném ohni polévku nebo opéct párky, zastřílet si ze vzduchovky či paintballové pistole, zajezdit si v kajaku na přehradě, nebo zdolat lanový park s několika překážkami ve výšce 6 až 8 metrů – i tyto aktivity zvládly děti našich zaměstnanců na dvou červencových turnusech letního dětského tábora v krásném horském prostředí na Jesenicku. Již počtvrté děti strávily svou čtrnáctidenní dovolenou v rekreačním středisku Zálesí v Budišově nad Budišovkou. Ze strany rodičů byl o letní tábor AGELu opět velký zájem, proto personální oddělení skupiny společně s Soosa (Sdružení odborových organizací skupiny AGEL) – tak jako v posledních čtyřech letech – uspořádalo dva turnusy.

Do Budišova nad Budišovkou za zážitky a poznáním přijely děti ve věku 7 až 15 let jak z České republiky, tak i ze Slovenska. Kromě 154 dětí zaměstnanců skupiny AGEL si pobyt užívalo i 15 dětí z Dětského domova Černá voda, kterým tábor hradila NADACE AGEL. O děti se staralo a podílelo se na programu v každém turnusu přes 20 dospělých – vedoucích a instruktorů, programový a sportovní vedoucí a zdravotnice. V obou turnusech byla hlavním tématem tábora celotáborová hra „Ve stopách samotného Sherlocka Holmese“.

Děti čekala spousta dobrodružství, výzev a nečekaných překvapení, která byla doprovázena tajemným duchem „nesmrtelného detektiva“. Tématická celotáborová hra, která byla pro každý turnus specifická, se skládala ze znalostních, dovednostních, sportovních a soutěžních disciplín, které měly za cíl vzdělat, pobavit, rozvinout, zdokonalit a zbystřit mysl, ducha i tělo táborníka. Kromě celotáborové hry v programu samozřejmě nechyběl sport jako fotbal, stolní tenis, vybíjená, ringo či přehazovaná, děti si zkusili i méně obvyklé sporty jako softball, lakros, paintball nebo střelbu z luku. Děti také například navštívily novou rozhlednu Halaška a absolvovaly celodenní výlet na Kružberk a výlet do Hei-parku v Tošovicích, kde se mohly „vyřádit“ na bobové dráze, trampolíně a dalších atrakcích.

Pro děti byla připravena řada dalších aktivit jako koupání, zábavné večery, táborák s opékáním špekáčků. NADACE AGEL zorganizovala ukázku canisterapie a pro děti připravila nafukovací atrakce. Tábor se líbil desetileté Karolíně Szotkowské, jejíž maminka pracuje v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí, a na táboře AGELu byla poprvé. „Nejvíce se mi líbil výlet na rozhlednu,“ uvedla mladá dívka, která na táboře poznala řadu nových kamarádek. Naopak rekordmanem v účastech na AGELovském táboře byl Adam Kalafus, který si letní pobyt užíval podeváté, a jehož maminka je zdravotní sestra v Nemocnici AGEL Zvolen. „Nejvíce mne bavila celotáborová hra,“ řekl Adam, který by příští rok rád jel na tábor jako instruktor a později jako vedoucí.