NADACE AGEL pomáhala

Díky solidaritě zaměstnanců může pan Dalibor znova do přírody

9. 11. 2023

Solidarita a štědrost nejsou v AGELu jen prázdná slova. Díky společnému příspěvku zaměstnanců zajistila NADACE AGEL nemocnému panu Daliborovi nový elektrický pohon pro invalidní vozík.

Když si v jednapadesáti letech vyslechl Mgr. Dalibor Blaha diagnózu amyotrofické laterální sklerózy, do velké míry se mu změnil život. Zapálený fotbalový fanda a milovník přírody brzy zjistil, že nemoc mu postupuje do nohou a značně tak omezí jeho aktivní život. Výrazné pomoci se mu dostalo díky příspěvku NADACE AGEL, která darovala panu Blahovi 87 125 korun na koupi elektrického pohonu k jeho mechanickému invalidnímu vozíku, na který je stále více odkázán.

Poděkování patří v tomto směru především vedoucím zaměstnancům Skupiny AGEL, kteří peníze pro pana Dalibora vybrali na svém výroční setkání v závěru loňského roku. „Nezapomněl jsem na Vaši finanční podporu pro můj pohon k invalidnímu vozíku, který jsem pojmenoval FORZÍNO. Moc si toho vážíme, opět mohu do přírody, do města a také se věnovat focení, což je můj koníček,“ napsal v létě NADACI AGEL v děkovném dopise pan Dalibor. Podívat se tak snadněji může například na stadion Letná zlínského fotbalového klubu, na jehož zápas ho vzal tatínek už v roce 1978.

Jako permanentkář chodil na Zlín poctivě od roku 1990 až do roku 2020, kdy se projevila nemoc. Fotbal hrál také jako mládežník a když pověsil kopačky definitivně na hřebík, začal se v klubu SK Březnice věnovat trénování. Túr po okolních vrchovinách musel pan Dalibor zanechat. Zpočátku se mu dařilo ujít s odpočinkem alespoň kilometr, dnes už je však schopen chůze jen na krátkou vzdálenost a s pomocí trekových holí. Pan Dalibor má za sebou 30 let služby u celní správy, kde pracoval až do propuknutí nemoci.

Nyní se o něj stará především jeho manželka Marta, která má sama zkušenost s těžkou nemocí, ze které se ale zotavila. Během péče o manžela si zároveň dodělává doktorát. Pro větší samostatnost bylo nutné pořídit i přídavný elektrický pohon v hodnotě 87 125 korun. Tyto kompenzační pomůcky velmi zkvalitní Daliborův život a jsou nezbytné pro jeho samostatný pohyb v exteriéru.

✒ REDAKCE  ARCHIV MGR. DALIBORA BLAHY