Nemocnice AGEL Nový Jičín

Zájem o stomatologickou ambulanci převýšil predikce o tisíce

4. 4. 2024

Jaké aspekty zapříčinily vysoký zájem o novou ambulanci v Novém Jičíně? Nejen o tom jsme hovořili s lékařem MDDr. Danielem Polákem.

V létě minulého roku otevřela Nemocnice AGEL v Novém Jičíně novou stomatologickou ambulanci. Odezva byla mimořádná – během pouhých čtyř dnů po oznámení svého otevření obdržela nemocnice neuvěřitelných 5 592 žádostí o registraci, což převýšilo její startovací kapacitu 1 200 pacientů. Vysoký zájem ze strany klientů nejen, že dokládá potřebu nadále zpřístupňovat kvalitní stomatologické služby, ale také potvrzuje význam rozvoje stomatologického vzdělávání, zvláště v severomoravském regionu. V rozhovoru s MDDr. Danielem Polákem, který v novojičínské stomatologické ambulanci ordinuje, jsme zjišťovali nejen, jaké aspekty ovlivnily zájem o novou ambulanci. MDDr. Polák se s námi podělil také o své odborné postřehy, zkušenosti i názory na to, kam směřuje současné vzdělávání v oblasti stomatologie.

Pane doktore, podle informací, které publikovala Česká lékařská komora, má 92% zubních ordinací v Česku plnou kapacitu a více než polovina z nich není schopna přijímat nové pacienty. Byl tento stav také odrazem vysokého zájmu o registraci do Vaší ambulance? A očekával jste tak masivní zájem?

Skutečně, aktuální situace v regionu nasvědčovala zvýšenému zájmu, nicméně rozsah a rychlost, s jakou jsme obdrželi tisíce registrací, překročily všechna naše očekávání. Je to signál, že poptávka po kvalitní stomatologické péči je mnohem větší, než jsme si uměli představit.

Jaký byl profil pacientů, kteří měli zájem o registraci? Byli to skutečně lidé, kteří nejsou u žádného zubního lékaře registrováni?

Skladba našich pacientů se příliš neliší od běžné skladby pacientů v jiných ordinacích, najde se zde celý průřez společností. Mezi pacienty jsou ti, kteří opravdu delší dobu nemohli sehnat žádného zubního lékaře, který by je registroval, ale i ti, kteří svého lékaře měli, ale ve vzdálenějších místech, například v Olomouci nebo Praze, a chtěli mít možnost péče blíže domovu. Dalšími typickými pacienty jsou lidé, jež navštěvují zubní lékaře pracující bez zdravotních pojišťoven a kteří teď zase oceňují, že některé výkony u nás jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Je pravda, že existuje skupina pacientů, kteří neustále střídají lékaře, protože mají obtížně splnitelné, nebo nerealistické požadavky?

Ano, část pacientů se dá charakterizovat jako věčně nespokojení. Avšak zkušenost nás učí, že s těmito pacienty je třeba pracovat s porozuměním a trpělivostí, i když jejich očekávání nemusí být vždy realistická. Je to už taková nátura a člověk si tím nesmí nechat zkazit chuť do života.

Jsou některé služby Vaší ambulance specifičtější oproti jiným stomatologickým ambulancím?

Naše ambulance se odlišuje od ostatních tím, že provádíme více předoperačních vyšetření u neregistrovaných pacientů k vyloučení dentálních fokusů před operacemi. Takoví pacienti, kteří svého zubního lékaře nemají, k nám přicházejí na doporučení z oddělení nemocnice, aby se předešlo možným komplikacím způsobeným odontogenními infekcemi.

Existuje něco, co vás po otevření nové ambulance zvláště překvapilo nebo co bylo odlišné od vašich předchozích zkušeností?

Jak jsem již zmínil v úvodu, jedním z výrazných překvapení byl velký počet pacientů bez stálého zubního lékaře. Toto je pravděpodobně zapříčiněno nedávným ukončením praxe několika starších kolegů v novojičínském regionu. Dalším zajímavým pozorováním je, že většina našich pacientů je ochotna připlatit si za služby, které nejsou standardně hrazeny zdravotními pojišťovnami.

Jako stomatochirurg můžete nabídnout svým pacientům i tuto péči. Jaké hlavní výhody to přináší vašim pacientům? A které stomatochirurgické výkony provádíte nejčastěji?

Výhodou je, že některé výkony jsme schopni provést přímo u nás v naší ordinaci a není třeba klienty odesílat na jiná pracoviště. Tím pacienti ušetří čas a vzhledem k tomu, že jsou k nám již zvyklí chodit běžně, snižuje to rovněž míru jejich stresu, jelikož jsou v prostředí, na které jsou zvyklí. Z výkonů pak provádíme nejčastěji chirurgické extrakce zubů a jejich kořenů jak prořezaných, tak neprořezaných do dutiny ústní. Dále pak provádíme excize nezhoubných novotvarů a jejich histologickou verifikaci, odstranění menších cyst a pak již zmíněné předoperační vyloučení možného ložiska infekce pocházející z dutiny ústní.

Zvyšuje nedostatečná péče pacientů o vlastní zuby zatížení stomatologů? A jakým způsobem mohou jednotlivci svým zodpovědným přístupem pomoci odlehčit celému systému?

Ano, rozhodně. Každý může pomoci snížit zátěž na stomatologický systém tím, že bude věnovat patřičnou pozornost domácí péči o zuby. Doporučuji také pravidelné návštěvy dentální hygieny a důsledné dodržování opatření nastavených odborníky. Mimochodem, v naší ordinaci máme vynikající spolupráci s dentální hygienistkou paní Bc. Markétou Marko, kterou bych touto cestou rád pozdravil a vřele doporučil našim pacientům.

Jak hodnotíte krok Ostravské univerzity, která zahájila výuku zubního lékařství?

Považuji to za velmi kladný krok. Pokud se podaří udržet většinu absolventů zde v regionu, bude to mít značný přínos pro celou společnost v Moravskoslezském kraji. Zároveň, protože vím, jak obtížné je v dnešní době sehnat kvalitní vyučující, držím univerzitě palce, aby se jí podařilo přilákat a udržet kvalitní vyučující a garanty výuky, což je klíčové pro budoucí úspěch a rozvoj oboru.

Jaké vidíte hlavní výhody studia stomatologie v moravskoslezském regionu?

Jak jsem výše nastínil, pokud absolventi zůstanou v regionu, může to vést k postupnému zlepšení situace s nedostatkem zubních lékařů. Pro absolventy je výhoda dostatek pracovních příležitostí i možností, jak trávit volný čas, například v blízkosti nádherných Beskyd, Javorníků a Jeseníků. Na skok je to odsud na Slovensko i do Polska. Také blízkost třetího největšího města, Ostravy, respektive celé ostravské aglomerace, která již dávno není jen černá, a možnosti pro kulturní a další vyžití, včetně dobrého dopravního napojení na zbytek světa, jsou zcela jistě atributy, které by mohly budoucí uchazeče přitáhnout.

Jak hodnotíte úroveň stomatologického vzdělávání v současnosti?

Obecně je kvalita absolventů ze stávajících fakult po stránce zubního lékařství velmi dobrá. Nicméně mě mrzí, že se po změně curricula ze 6leté stomatologie na 5leté zubní lékařství, a s tím spojenou změnou titulu z MUDr. na MDDr., začalo méně dbát na všeobecné medicínské předměty. Tyto předměty jsou klíčové pro širší medicínské porozumění, a občas se zdá, že absolventům chybí větší přesah do ostatních lékařských oborů, což je škoda.

Zvážíte možnost zapojit studenty Ostravské univerzity do praxe ve vaší ambulanci?

Ano, jsme této možnosti otevřeni, a věřím, že spolupráce bude výhodná pro obě strany. Vzhledem k tomu, že v současné době k nám do ordinace hledáme nové kolegy, rád bych využil i tuto příležitost a oslovil současné i budoucí absolventy, aby neváhali, a pokud mají zájem, přidali se do našeho týmu. Případně využili akce „Den se stomatologem“, všechny informace jsou k dispozici na webu Nemocnice AGEL Nový Jičín.

Jaké současné trendy ve stomatologii by měli studenti určitě znát?

Řekl bych, že výuka studentů po stránce vlastního zubního lékařství je na takové úrovni, že znají vše, co potřebují. Vzhledem k tomu, že se studenti nacházejí v akademickém prostředí blízkém vědeckému výzkumu, mají přístup k nejnovějším informacím o inovacích a trendech někdy dokonce rychleji a komplexněji než my, kteří pracujeme přímo v praxi.

MDDR. DANIEL POLÁK stomatolog, stomatochirurg Čtyřiatřicetilý Daniel Polák studoval obor zubní lékařství na Lékařské Fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde v roce 2014 promoval. Absolvoval odborné stáže na klinikách ústní, čelistní a obličejové chirurgie FN Olomouc, UP Olomouc a FN Ostrava. Věnuje se celoživotnímu vzdělávání organizovanému Českou stomatologickou komorou v oboru praktický zubní lékař – stomatochirurg, účastní se vzdělávacích akcí pod hlavičkou České stomatochirurgické společnosti.

O čem se mluví

LÉKAŘSKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY ZAHÁJILA VÝUKU STOMATOLOGIE Lékařská fakulta Ostravské univerzity odstartovala v říjnu loňského roku historicky první výuku zubního lékařství. Na fakultu nastoupilo prvních dvacet studentek a studentů. Mezi přijatými studenty bylo 15 žen a 5 mužů. Všichni pochází převážně z Moravy a Slezska. Jedenáct studentů žije přímo v Ostravě nebo v přilehlých regionech. Studium zahájili nadějní budoucí zubní lékaři zasednutím k výukovým modelům, na kterých se budou připravovat na svou budoucí profesi v následujících dvou letech. „V první řadě Vám chci poblahopřát. Při obrovské konkurenci dvacetinásobného převisu jste ukázali, že jste opravdu ti nejlepší z nejlepších, a že studijní předpoklady pro studium zubního lékařství jednoznačně máte. Věřím, že splníte ta velká očekávání a posílíte za pět let stomatologickou praxi v našem regionu,“ přivítal při zahájení výuky nové studentky a studenty děkan Lékařské fakulty doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS

✒ MGR. RADKA MILOŠEVSKÁ  LUKÁŠ KABOŇ