Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

Konec hodování: Jak se vrátit ke zdravému jídelníčku?

21. 2. 2024

Ačkoliv poslední tóny vánočních koled a zvuky novoročních petard dávno odezněly, mnohé domácnosti se potýkají s nepřetržitým hodováním, které se často protáhne až do jara.

Za námi je čas Vánoc a oslav Nového roku, tradiční období hojnosti a společného stolování. Jak správně naložit s přebytečným cukrovím a nepřeberným množstvím pochutin, kterými jsme vybavili naši lednici a spížku na sváteční období? Tomáš Jareš, Dis., nutriční terapeut a vedoucí stravovacího provozu Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí zdůrazňuje, že klíčem k zachování dobrého zdraví a udržení váhy je včasný návrat k normálnímu jídelníčku.

Pane Jareši, jak se díváte na to, že lidé se o Vánocích přejídají, aby následně začali držet „zběsilé“ diety? Neublíží to spíše našemu organismu?

Našemu organismu neprospívají žádné extrémy, ať už se jedná o přejídání nebo naopak diety. Efektivním řešením přejídání je mít jasný plán stravování a dodržovat jej. Zběsilé diety, kdy toužíme rychle zhubnout nabraná kila, jsou také špatně. Pokud si uvědomíme, že jídlo není jen nástrojem pro zahnání našich chutí a hladu, ale slouží k udržení našeho fyzického a mentálního zdraví a zároveň ke stavbě každého kousku našeho těla, tak se toto dít ani nemůže. Když by už k nabrání kil vlivem přejídání na Vánoce došlo, tak by se návratem do zavedeného „zdravějšího“ režimu měla váha sama vrátit do výchozího bodu. Důležité však je dodržovat zásady zdravého životního stylu.

Když si přesto člověk nemůže pomoci a přejí se, jak si můžeme nejlépe pomoci?

Pokud to zažívací trakt zvládne bez bolesti a utrpení, tak doporučuji lačnět a jít se projít. Rozhodně se nesnažit to zapít alkoholem, tím trávicímu traktu jistě nepomůžeme. Samozřejmě, že pít můžeme, spíše posrkávat hořký čaj, ale rozhodně nedoporučuji zapíjet alkoholem. To by bylo pro celý trávicí trakt spolu s játry a slinivkou velmi nepříjemné.

V mnoha domácnostech mají ještě teď nadbytek sladkostí, různých čokoládových figurek, například z kolekcí. Je jejich konzumace vhodná?

Vhodné to úplně není, ale chápu, že to k svátkům patří. Doporučuji vybírat a kupovat kvalitní produkty a omezit jejich konzumaci, ideálně na jeden kus. Také zmíním, že by se, stejně jako cukroví, neměly jíst tyto sladkosti v odpoledních a večerních hodinách.

A jak hodnotíte další pochutiny – uzobávání oříšků, nebo chipsů?

Oříšky nejsou špatným zdrojem energie a ani špatných tuků. Pokud jsou však pražené a solené, tak už své pozitivní vlastnosti ztrácí. Navíc soli se v nich potom vyskytuje příliš velké množství. Nejlepší jsou ve své přirozené podobě nebo jen lehce prohozené na pánvi bez tuku. To si je pak můžeme doplnit o bylinky a budou neodolatelné. Závisí poté samozřejmě na množství, a my bychom si u tohoto druhu pochutin mohli dát jako bernou minci dlaň. Takže, co se do dlaně vejde, je naše porce. Brambůrky a chipsy jsou opravdu ve své průmyslové podobě nevhodné, i když jsou čím dál kvalitněji vyráběné. Když si nakrájíme brambory a upečeme v troubě bez tuku, tak jsou lepší než smažená varianta. Měly by být však pouze do zlatohněda. Cokoliv, co má tmavší nádech, tak už není vhodné z důvodu vysokého obsahu akrylamidu. Velikost porce by se měla také vejít do dlaně, jako u oříšků a mandlí. A kdy jíst takovéto pochutiny? Rozhodně ne na večer, kdy se většinou tyto druhy pochutin vytahují. Spíše doporučujeme dopoledne nebo v dřívějších odpoledních hodinách.

Jak by měl správně vypadat „detox“ po Vánocích? Čeho se vyvarovat a co naopak do jídelníčku přidat?

Není správné uvažovat o něčem, jako je detox. Cokoliv člověk stravou pokazí, tak nikdy nemůže spravit nějakou očistou. Detox sám o sobě značí, že před ním muselo dojít k intoxikaci, což by jídlem, které není závadné, způsobit nejde. Pokud je na mysli kombinace s alkoholem, tak tady si představím přehnanou konzumaci alkoholu a s ním spojené nepříjemné střízlivění. Lze si udělat odlehčený jídelníček, bez tučných a kořeněných pokrmů a se zvýšeným příjmem minerálních látek a vitaminů z čerstvého ovoce nebo zeleniny, popřípadě jejich lisovaných šťáv. Jakékoliv jednorázové a radikální detoxikační kůry nepodporuji. Doporučuji jíst střídmě a konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny po celý rok.

Jaký je váš pohled na mírnou konzumaci alkoholu, vzhledem k obecnému názoru, že v malém množství neškodí?

Sám jsem zastáncem tohoto názoru, ale rozum mi ho poslední dobou cupuje na kousky. Jakákoli konzumace alkoholu není zcela bez rizika. Co si však člověk dopřeje jen na svátky a v malém množství, tak není významným rizikem pro zdraví. Pro ženy a seniory je rozumné množství alkoholu přibližně 20 mg, což odpovídá půllitru piva, 2dcl vína, nebo 0,5dcl destilátu, zatímco muži mohou vypít množství až dvojnásobné. Klíčem je pít alkohol s rozmyslem a mírou.

✒ MICHAL VÁCLAV, DIS.  LUKÁŠ KABOŇ