Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

„Na ‚běžný‘ den v nemocnici nenarazíte,“ říká správce

9. 8. 2023

Libor Zetek se už třetím rokem stará o to, aby v nemocnici AGEL Valašské Meziříčí vše fungovalo, jak má. Měsíčně vyřeší jeho tým 340 požadavků.

Bílé pláště, modré uniformy, postele, injekční stříkačky, operační sály. To jsou jen některé věci, které se člověku vybaví při pomyšlení na libovolnou nemocnici. Ale ačkoliv jsou to lékaři a sestry, se kterými přijdete při návštěvě nemocnice do styku, o chod zdravotnického zařízení se starají i další, méně nápadní pracovníci. Jako třeba správce Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Libor Zetek. Ten se o správný chod areálu stará od roku 2021 a momentálně na to má tým 16 lidí. Podle svých slov není pozice správce nemocnice ani zdaleka tak stereotypní, jak se může zdát laikovi. „Běžných dnů v nemocnici moc nenajdete. Ač je to úsměvné, pořád se něco děje, pořád je zapotřebí něco řešit, komunikovat ve všech směrech. Pokud tedy situace dovolí, náš den začíná v 6 hodin poradou s celým týmem údržby. Zde si ujasníme priority, rozdají se úkoly. Následně si vyřídím e-mailovou komunikaci, roztřídím dokumenty, revize a podobně,“ líčí náročný pracovní program Libor Zetek.

Jeho neodmyslitelnou povinností je zvednou každý telefon. Pokaždé se totiž může jednat o nahlášení havárie či jiné nenadálé události. Ostatně už během dopoledne se Liboru Zetkovi hromadí požadavky na opravy. Některé lze vyřešit hned, jiné se řeší ve spolupráci se servisem zdravotnického vybavení nebo objednávkou potřebného materiálu. Kvůli tomu je v neustálém kontaktu se zaměstnanci nemocnice, kteří mu mohou pomocí intranetu poslat žádanku na údržbu. Měsíčně tak vyřídí údržba okolo 340 požadavků. Kdo si ale představí jen muže s brašnou plnou nářadí, je na omylu.

Pod středisko správy nemocnice spadá také vrátnice, telefonní ústředna, referent technického provozu a údržba samotná. Jejich náplň práce je velmi obsáhlá. Starají o vše potřebné, jak po technické či provozní stránce, mají na starost zásobování i vozový park. „Většinou si ani neuvědomíte, jak čas v nemocnici rychle utíká a přichází odpoledne. Zde se vracím k elektronickým záležitostem, podkladům pro nové projekty, vypracování zadání, doplňování skutečných stavů areálu, plánováni servisu,“ doplňuje „valmezský“ správce. Pro samotného Libora Zetka je pozice správce budovy novinkou, v předchozích zaměstnáních pracoval ve vývoji, s elektrotechnikou, moderními technologiemi a údržbou. Zkušenosti z těchto profesí si přenesl i do nemocnice, neboť jak sám podotýká: „Opravy vyžadují detailní technickou znalost celé budovy.“

Díky Liboru Zetkovi je tak je nemocnice dobře připravená i na nepříjemnosti, jakou by mohl být výpadek elektrické energie. „V případě výpadku elektrické energie máme nemocnici rozdělenou do sekcí, které mají své záložní systémy dle priorit jednotlivých oddělení, včetně samostatného systému nouzového osvětlení. Obvody VDO (velmi důležité) řídí online systém UPS, pro krátkodobé výpadky. Pokud nastane výpadek elektrické energie který trvá více jak dvě minuty, dojde k automatickému spuštění záložního zdroje, který následně zásobuje elektrickou energií obvody VDO (velmi důležité) a DO (důležité),“ vypočítává Libor Zetek.

✒ MICHAL VÁCLAV, DIS.  AGEL