Lékárna AGEL

Po hořčíku volá každá naše buňka

31. 5. 2023

Prvek, který je pro naše tělo klíčový

Hořčík neboli magnézium potřebuje každá naše buňka. Podílí se totiž na enzymatických reakcích, které zajišťují produkci energie v těle. A bez energie, jak je známo, není výkon. Hořčík je důležitý pro naše svaly a jejich kontrakce, stejně jako i pro přenos nervových vzruchů. Jak rozpoznat, že naše tělo trpí nedostatkem magnézia, a jak to napravit? Radí nám vedoucí Lékárny AGEL Mgr. Martina Petrošová. Hořčík je druhým nejčastěji zastoupeným minerálem v lidských buňkách, proto se jeho nedostatek začne vždy brzy projevovat. Trápí vás únava přes den, jste často nervózní či občas bez důvodu míváte křeče nebo tik v obličeji? Pak je pravděpodobné, že máte v těle nedostatek hořčíku.

K dalším častým příznakům patří například častá bolest hlavy, nespavost či bušení srdce. Dokonce padání vlasů nebo lámavé nehty mohou být způsobeny nedostatkem tohoto minerálu. Je však třeba upřesnit, že tyto projevy se mohou shodovat s projevy jiných onemocnění. V případě dlouhodobého trvání je vždy lepší navštívit lékaře a poradit se s ním o vhodném řešení potíží. V každém případě doplnění hořčíku nemůže ublížit. Nebezpečí se může vyskytnout jen u osob s ledvinovými chorobami nebo hyperfunkcí štítné žlázy. Pro ostatní je stanovena doporučená denní dávka hořčíku na 300 – 400 mg. Je to však údaj pouze orientační, protože potřeba hořčíku se významně zvyšuje se stoupajícím věkem, se zvýšenou fyzickou nebo psychickou námahou, při onemocnění srdce, v těhotenství, při kojení a podobně.

Hořčík je možné doplnit vyváženou stravou s dostatkem celozrnných výrobků, ořechů, ovoce a zeleniny, ale významným zdrojem mohou být také třeba minerální vody s obsahem magnézia. Vydatnost hořčíku z potravin však závisí na mnohých faktorech, jakými je kromě kvality potravin také celkový životní styl. Tučná jídla, vysoká míra sladkostí, produkty z bílé mouky, stres nebo i občasná konzumace alkoholu nás o hořčík připravují. Deficit je možné zmírnit také užíváním doplňků stravy s obsahem hořčíku. Může být obsažen v různých formách sloučenin, které se liší svou vstřebatelností. Na rozdíl od oxidu hořečnatého, který má vstřebatelnost jen okolo 10 %, má citrát hořečnatý vstřebatelnost okolo 80 – 90 %.

Pro maximální využitelnost hořčíku potřebuje tělo dostatek vitaminu B6. Společné užívání magnézia a B6 tak působí nejefektivněji. Doplněním hořčíku pomůžeme tělu vrátit fyziologickou rovnováhu, zklidnit emoce, zvednout soustředění a zároveň doplnit novou energii. Proto na něj nezapomínejte, váš organismus si ho zaslouží.

VĚDĚLI JSTE, ŽE…

Latinský název hořčíku Magnesium je odvozený od regionu Magnesia na východě Řecka, kde se hojně vyskytuje oxid hořečnatý používaný už dávno třeba jako látka proti pálení žáhy. Jako první popsal hořčík jakožto samostatný prvek skotský chemik Joseph Black v roce 1755, izolovat čistý hořčík se ale povedlo až o 53 let později anglickému chemikovi Humphrymu Davyovi. Hořčík je osmý nejčastěji se vyskystující prvek na Zemi. Přesto je nemožné najít ho v přírodě v čistém stavu.