AGEL Clinic

Speciální vložky do lyžáků pomáhají rekreačním i sportovním lyžařům

14. 2. 2024

S úpravou vložek je vždy dobré svěřit se skutečnému odborníkovi, který vyladí lyžařské bot y přesně podle stavby nohy lyžařů.

Tak jako každý člověk má svou výšku, váhu a stavbu těla, tak i každé chodidlo má svou vlastní délku, šířku a tvar (tedy morfologii), a proto je unikátní a jedinečné. Obuv je vyráběna sériově a ve většině případů jen s obyčejnou vkládací měkkou a plochou vložkou, která nemůže nikomu vadit, ale není také pro nikoho žádným přínosem. Proto jedinou možností, jak individuálně přizpůsobit sériovou obuv morfologii nohy, je použití anatomicky tvarovaných sportovních ortopedických vložek. „U jedinců, kteří mají problémy v oblasti chodidel, nebo u sportů, u kterých hraje kontakt chodidla a obuví rozhodující roli (jako je například lyžování), může hrát individuální přizpůsobení anatomických vložek spojujících chodidlo s obuví zásadní roli pro kvalitu provádění pohybu i celkové pohodlí,“ říká fyzioterapeutka AGEL Sport Clinic v Prostějově Mgr. Marta Hrubá s tím, že takto vytvarované ortopedické vložky poskytují mnoho výhod oproti obyčejným vložkám.

„Například zabezpečují optimální tlakové rozložení chodidla po podložce, ideálně podpírají nožní klenbu a podstatně snižují riziko úrazu v oblasti nohy, kotníku a kolene,“ doplnila. Zájemci z řad dospělých i dětí o speciální vložky do lyžařských bot nejprve v AGEL Sport Clinic absolvují základní komplexní diagnostiku chodidla. „Zákazník si podle speciálního postupu vyšlápne otisk svého chodidla do silikonových vaků na speciálním stroji HD VAC. Odsátím vzduchu vaky ztvrdnou a vytvoří se formy. Do těchto forem se vloží polotovary vložek, rozehřáté v tepelném zařízení na potřebnou teplotu pro tvarování, a zákazník se na ně opět postaví. Po vychladnutí polotovarů získá zákazník 3D vložky vyrobené na míru přímo jen pro něj. Vyšetření trvá zhruba 60 minut,“ vysvětluje postup Marta Hrubá a dodává, že zájemcům se doporučuje přinést si s sebou lyžařskou obuv, ve které budou vložky používány, přičemž fyzioterapeut vyrobené vložky upraví na míru přímo do dané obuvi.

A proč upravit vložky do lyžařských bot? Při sjezdovém lyžování je noha v botě zatěžována velmi specificky ve srovnání se svou přirozenou funkcí, za kterou můžeme považovat chůzi či běh. V lyžácích jsou na chodidlo vyvíjeny značné tlaky takřka ze všech směrů. Jak v průběhu jízdy směrem od podložky, tak seshora od skeletu, zejména pokud jsou přezky nadmíru utaženy. Přitom platí, že spojení noha a bota je pro lyžování zásadní, protože právě tudy jsou přenášeny všechny impulsy a síly potřebné k ovládání lyží. A pokud spojení noha a bota nefunguje optimálně a výše zmíněné tlaky působí spíše bodově, může to přinášet bolesti a méně přesné ovládání lyží. Velkou měrou umí ale tyto problémy řešit upravené sportovní vložky. „S úpravou je vždy dobré se svěřit skutečnému odborníkovi, který vyladí lyžařské boty přesně podle stavby nohy rekreačních i sportovních lyžařů. Odměnou bude pohodlné lyžování,“ uzavírá fyzioterapeutka.

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  AGEL SPORT CLINIC