S mladíkem

Ze střední chemické průmyslovky až do čela říčanských laboratoří

4. 7. 2023

Vedoucí laboratoře v Nemocnici AGEL Říčany si pochvaluje, že jeho zaměstnanci dobře zvládli testování během pandemie.

V našem mapování života lékařů, zdravotních sester a dalších mladých zdravotníků Skupiny AGEL v začátcích jejich profesní kariéry jsme tentokrát hovořili s RNDr. Janem Krajíčkem, Ph.D., který od září 2019 pracuje v laboratořích klinické biochemie a hematologie Nemocnice AGEL Říčany. V rozhovoru nám rodák z Českého Těšína například sdělil, proč se po Střední průmyslové škole chemické v Ostravě rozhodl studovat Univerzitu Karlovu v Praze, jak se mu líbí v říčanské laboratoři, nebo jaké má záliby.

Kdy přesně jste se rozhodl pro práci v laboratoři?

Původní záměr byl jít na obor kuchař – číšník. Během základní školy mne většina předmětů nebavila, ale v osmé třídě mne zaujala chemie, dobře se mi pamatovala a bavila mě. Od té doby jsem věděl, že chci jít tímto směrem. Učitelé mě ale od studia zrazovali, že nejsem úplně studijní typ.

Kdy jste přišel poprvé do kontaktu s klinickou biochemií – tedy s oborem, kterým jste se rozhodl zabývat?

Na střední škole mne nejvíce oslovil předmět Biochemie. S klinickou biochemií pak první kontakt proběhl na vysoké škole a po pracovní stránce v září 2019 při nástupu do říčanské laboratoře.

Vy jste se po skončení střední školy chemické v Ostravě rozhodl studovat Univerzitu Karlovu v Praze. Proč jste si vybral tuto školu?

Praha mne jako velkoměsto nelákala, raději bych zůstal poblíž Ostravy, kde jsem byl zvyklý a měl to zde rád. Ale co se týče škály oborů a zajímavosti předmětů, tak nakonec Univerzita Karlova v Praze vyhrála.

Na Univerzitě Karlově jste nejprve v bakalářském programu studoval obor klinické a toxikologické analýzy, poté magisterský a doktorský titul jste získal v oboru analytické chemie. Co vám škola dala do života?

Přírodovědecká fakulta je rodinná, takže učitelé jsou odborníci, ale zároveň i parťáci. Naučili mě jak na sobě pracovat, vzdělávat se, a jak znalosti prakticky využít.

Po skončení studií jste působil v Americe. Co jste tam dělal?

Do Ameriky jsem šel, abych si zlepšil jazykové znalosti a poznal jiné prostředí a mentalitu. Pracoval jsem na různých pozicích, od hůře placených i po lepší. Po necelém roce jsem se rozhodl vrátit a pokračovat ve studiu na Univerzitě Karlově.

V roce 2019 jste nastoupil do laboratoří říčanské nemocnice. Jaké byly vaše začátky?

Nebylo to úplně jednoduché, protože laboratoře, na které jsem byl zvyklý, fungovaly v jiném režimu. Při ohlédnutí zpět ale můžu říci, že se za ty tři roky, co zde na pozici vedoucího laboratoře působím, podařilo laboratoř zmodernizovat a rozšířit její portfolium.

Co vše máte jako vedoucí laboratoře na starosti?

Jako vedoucí jsem především zodpovědný za řízení celého chodu laboratoře, jednám s ostatními laboratořemi ve Skupině AGEL, vyřizuji požadavky zvenku, nastavuji procesy, funguji jako manažer kvality, interní auditor a také správce dokumentace.

Můžete laboratoř v Říčanech představit a sdělit, kolik má pracovníků, co vše děláte a jaký máte kolektiv?

Máme 3 garanty, 3 odběrové sestry, dva odborné pracovníky v laboratorních metodách, vedoucí laborantku a 6 laborantů. Máme fajn tým. Laboratoř OKBH dokáže zpracovat většinu požadavků – většinu biochemických a imunochemických metod, krevní obraz, koagulace, moče, PCR, transfúzní přípravky a další.

Jak vaši práci ovlivnila pandemie?

V říjnu 2020 jsme otevřeli odběrová místa pro odběr vzorků na covid-19 a v prosinci další odběrové místo na antigenní testování veřejnosti. Tato dvě odběrová místa zaměstnávala brigádně zhruba 25 lidí a v nemocniční laboratoři bylo dalších 30 osob. Práce bylo opravdu hodně, ale musím poděkovat celému personálu, že se všichni opravdu snažili a pracovali ze všech svých sil.

Kolika lidem byly udělány testy na odběrových místech v Říčanech a jaký byl zájem o testování?

Zájem byl obrovský, jak o antigenní testy, tak i o PCR – antigenů bylo 55 000, PCR 25 000.

Kdy se situace stabilizovala a vše se vrátilo do normálu?

Odběrové místo na testy covid-19 se zavřelo na konci října 2022 a od té doby se dá říci, že laboratoř funguje v běžném režimu.

Kdo nejvíce ovlivnil vaši zatím krátkou odbornou cestu?

Učitelé a profesoři v průběhu celého mého vzdělávání.

Kdo vám byl v případě dílčích neúspěchů spolehlivým rádcem a největší oporou?

Vždy mě velmi podporovala rodina.

Vy se nadále vzděláváte. Můžete prozradit jak přesně, a jak dlouho studium potrvá?

Dělám atestaci z klinické biochemie a mám končit v prosinci 2023. A nad dalším vzděláváním přemýšlím.

Vy se od dětství věnujete astronomii. Doma máte hvězdářský dalekohled. Nelitujete, že jste dal přednost laboratorní práci?

Astronomie je dynamický a zajímavý obor, ale je to opravdu jen koníček.

Jak často se nyní věnujete hvězdářství?

V současné době méně, ale pokud je nějaký zajímavý astronomický úkaz, rád si čas udělám.

Jak dále trávíte své osobní volno – jaké máte další koníčky?

Několik let jsem se zabýval analýzou dopingových látek, na které jsem spolupracoval se světovou antidopingovou agenturou WADA. Mým dalším koníčkem je pěstování subtropických rostlin, mám doma i několik masožravých.

✒ ING. VERONIKA MASARYKOVÁ, ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  ING. VERONIKA MASARYKOVÁ