Nemocnice Šternberk

Ve šternberské nemocnici začala výstavba nového pavilonu

8. 2. 2019

Stavba pavilonu interny a urgentního příjmu je největší investicí Nemocnice Šternberk v novodobé historii.

Text: Ing. Tomáš Želazko, Mgr. Karel Balcar / Foto: vizualizace Nemocnice Šternberk

Šternberská nemocnice začala očekávanou výstavbu nového pavilonu interny a urgentního příjmu. Pětipodlažní objekt, který bude spojený se sousedními pavilony nemocnice, přinese pacientům vyšší komfort a zároveň umožní rozšíření ambulantních provozů. Součástí projektu je výstavba nového venkovního parkoviště pro pacienty nemocnice. „Zahájení výstavby nového pavilonu koresponduje s dlouhodobým cílem nemocnice a vedení skupiny AGEL zkvalitnit spektrum poskytované zdravotní péče. Nový pavilon bude mít velký přínos nejen pro pacienty, ale i pro zdravotnický personál. Poskytne jim široké možnosti léčby, nesrovnatelně větší komfort,“ říká MUDr. Vítězslav Vavroušek, MBA, MPH, člen představenstva Nemocnice Šternberk. 

Investice do zhruba tříleté výstavby nového pavilonu přesáhnou 200 miliónů korun, když část bude financována přímo Olomouckým krajem v rámci reinvestice z nájemného, část chce získat kraj z dotace ministerstva životního prostředí, která může být až do výše 50 miliónů korun. Nový pavilon vyroste poblíž hlavního vstupu do nemocnice. „V nové budově zaberou dvě poschodí oddělení interny a neurologie, s celkem padesáti lůžky, což je mírné navýšení oproti stávající kapacitě. V přízemí budou jednotlivé odborné ambulance interny, kardiologie a gastroenterologie, ať již akutní či chronické. V posledním podlaží pak bude velká jednotka intenzivní péče interny a neurologie,“ uvádí MUDr. Marie Marsová, MBA, předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční, pod kterou šternberská nemocnice patří. 

Kvůli výstavbě nového pavilonu bude třeba odstranit několik nemocničních objektů včetně stávajícího ředitelství nebo trafostanice. „Již jsme zahájili bourání ředitelství, čímž jsme začali s největší investicí Nemocnice Šternberk v novodobé historii,“ doplnil MUDr. Vavroušek s tím, že kanceláře ředitelství byly přestěhovány do prostor dialýzy, kde se využily především místnosti určené pro personál. Pavilon je navržen jako nízkoenergetický, což byl návrh vítězné architektonické firmy, která obdobný dům postavila již ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Pasivní dům má řadu výhod, je šetrný z pohledu energií, ekologický a použití nových materiálů přináší také větší komfort pro pacienty i personál. „Je to první nízkoenergetická stavba v naší nemocnici. Pokud bude postavená tak, jak je v projektu, měla by být energeticky zcela soběstačná, což nám ročně přinese statisícové úspory za náklady na energie. Stavba pavilonu je pro nás v současnosti priorita číslo jedna, soustředíme všechny síly na to, aby se stavba realizovala a byla včas dokončena,“ dodává MUDr. Marie Marsová, MBA.