Nemocnice Český Těšín

Letní stravovací hříchy - jsou diabetikům zapovězeny?

4. 6. 2013

Letní měsíce se nesou ve znamení grilování, popíjení, zábavy u bazénu i v přírodě. Znamená diabetes konec těmto oblíbeným aktivitám?

Text a foto: Bc. Radka Baková

Diabetická dieta je zásadní a nepostradatelnou součástí léčby diabetu. Každý diabetik se proto musí naučit sestavit si správně výživově vyvážený jídelníček a hlavně jej poté dodržovat. Ačkoliv za nejtěžší období pro dodržování životosprávy jsou považovány Vánoce, nadcházející léto je také tvrdou zkouškou pro téměř milión Čechů s diabetem. Grilované maso, omáčky a jiné slané i sladké pochutiny, alkohol - pro většinu z nás ta pravá chuť léta, pro člověka s diabetem hrozby, kterým by se měl obloukem vyhnout. „Pro diabetika je velmi důležitý pravidelný režim stravování a výběr vhodných potravin. Musí sledovat obsah sacharidů, ale i kalorie v jídle i pití, zvolit vhodnou tepelnou úpravu pokrmů a zvláště v létě dodržovat pravidelný pitný režim,“ upozorňuje MUDr. Zuzana Vrublová z diabetologické ambulance Nemocnice Český Těšín a dodává, že určitou výhodu mají pacienti s inzulinovou pumpou a možností kontinuálního monitorování glykémií, tedy hodnot cukru v krvi. Ti si mohou si dovolit o něco volnější způsob životosprávy. Diabetici léčení inzulinovými pery nebo tabletkami by se i během výletů měli snažit o dodržení pravidelných časů jídla, mít u sebe rychlý zdroj sacharidů, například hroznový cukr či sladký nápoj, svůj glukometr, pokud jsou jím vybaveni, a sledovat často svou glykémii. I letní radovánky si však diabetik může užít, stačí vědět, jak na to.

GRILOVÁNÍ A ZMRZLINA

Při grilování by diabetici měli volit především libová masa (kuřecí, krůtí) a ryby. I přes oblíbené nakládání masa předem je vhodnější jej grilovat „přírodně“ v alobalu či v grilovací misce, a to z důvodu tvorby rakovinotvorných látek při odkapávání marinády a tuku na rozpálené uhlí. „Poté je možné maso dochutit olivovým olejem, solí, pepřem, eventuálně hořčicí. Místo kalorických omáček, například barbecue s přídavkem cukru, čalamád a majonéz, je možné zkusit třeba okořeněný nízkotučný jogurtový dip,“ doporučuje diabetoložka. Mezi další typickou letní pochoutku patří zmrzlina – tu by měli diabetici konzumovat opravdu s mírou. Jeden kopeček obsahuje průměrně 10 gramů sacharidů, některé druhy však i dvakrát více. Alternativou je dia nebo light zmrzlina, nebo zmrzlina vyrobená doma z vhodných surovin. „Obecně má diabetik na inzulinoterapii nějaký ten mls povolen při sportu a dobré glykémii. Měl by si dát ale jen malou porci, a to nejlépe až po „zdravých kaloriích“. To platí i pro dia výrobky, kde je energetický rozdíl oproti běžným cukrovinkám malý. U obézních diabetiků 2. typu na dietě a perorálních antidiabeticích, tedy tabletách, musíme být přísnější. Opatrnost je nezbytná také při konzumaci ovoce, které rovněž obsahuje sacharidy,“ míní Zuzana Vrublová. Některé druhy ovoce, zvláště přezrálé, dokážou zvýšit hladinu glykémie i dvojnásobně (například hroznové víno, banány, pomeranče, mandarinky).

LETNÍ ALKOHOLOVÉ DRINKY

Ani alkohol nemají diabetici úplně zakázaný. Při jeho konzumaci musí být ale velmi opatrní, pít jej krátce před jídlem nebo v jeho průběhu a nepřekračovat maximální doporučené denní dávky. Přijatelný je například vinný střik z přírodního suchého bílého vína. „Větší množství alkoholických nápojů se nedoporučuje, protože jsou značně kalorické a některé, například u nás tak oblíbené pivo, mohou vést k hyperglykémiím. Na druhé straně může alkohol při léčbě tabletami nebo inzulinem zapříčinit vznik hypoglykémie, protože zablokuje uvolnění cukru ze zásob v těle, z jater,“ upozorňuje MUDr. Zuzana Vrublová. „Alkohol maskuje příznaky hypoglykémie a diabetik může mít pocit, že je jen opilý, ačkoliv došlo k výraznému poklesu cukru v krvi. Nezřídka se stává, že nemocný s hypoglykémií zkolabuje na ulici a kolemjdoucí jej mylně považují za podnapilého. Alkohol konzumovaný v nesprávném množství může vést v kombinaci se zaspanou hypoglykémií až ke smrti,“ varuje lékařka s tím, že všechny pacienty upozorňuje, aby při sobě vždy nosili průkaz diabetika a byli tak v případě potřeby identifikováni jako osoby mající tuto nemoc. Velké množství cukru obsahují oblíbené letní nápoje – džusy, limonády, míchané alkoholické drinky. Nejvhodnější je proto čistá či sodová voda ochucená kouskem citrónu či pomeranče, neslazený čaj a v menším množství limonády slazené umělými sladidly.

LÉTO PLNÉ POHYBU

Součástí života s diabetem by měl být zdravý pohyb. Den u vody nebo letní posezení s přáteli si o to vyloženě říká - přibalit frisbee, volejbalový míč nebo si udělat společnou procházku - užít si zábavu a ještě dostat hladinu cukru do správných mezí. Pravidelná sportovní aktivita snižuje a stabilizuje hladinu cukru v krvi, pomáhá udržet stabilní tělesnou hmotnost a omezuje riziko vzniku komplikací jako například srdeční infarkt, cévní mozková příhoda a jiné.