Dezerty

Citronová bábovka s mákem

10. 8. 2018

Recept od paní Michaely Štensové, klientky POLIKLINIKY AGEL Olomouc.

Citronová bábovka s mákem

Ingredience: 180 gramů hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 1/4 lžičky soli, 115 gramů změklého másla, 170 gramů krupicového cukru, 2 vejce, 60 ml mléka, 85 ml citronové šťávy, najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu, 1 až 2 lžíce nemletého máku.

Postup: Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl vsypeme do mísy a promícháme. V jiné míse prošleháme máslo. Přidáme cukr a mixujeme, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Postupně přidáme vejce a vymícháme. Snížíme rychlost a postupně přisypáváme moučnou směs. Přilijeme mléko, citronovou šťávu, přisypeme nastrouhanou citronovou kůru a promícháme. Nakonec vmícháme mák. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme na 175° C, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.