Dezerty

Rohlíčky

16. 4. 2018

Recept od paní Olgy Fajksové, klientky Hornické polikliniky.

Rohlíčky

Ingredience: 40 dkg hladké mouky, 1 Hera, 1 vanilkový cukr, 1 celé vejce, 6 lžic teplého mléka, kostku cukru (lžička krystalu), ½ kávové lžičky soli, 2 dkg droždí, žloutek na potření.

Postup: Do mísy prosejeme hladkou mouku, vanilkový cukr, celé vejce a nastrouháme Heru. Zpracujeme v polotuhou hmotu, do které přidáme teplé mléko, cukr, sůl a droždí. Vypracujeme těsto, vyklopíme na vál a necháme přibližně půl hodiny odpočinout. Zatím si připravíme nádivku. Mohou to být jablka, tvaroh, mák nebo ořechy. Vykynutý bochánek rozkrájíme na čtyři díly, vyválíme kruhovou placku a rozřežeme na 8 dílků (kruhových výsečí), do nichž dáme zvolenou náplň a stočíme do rohlíčků. Rohlíčky na plechu potřeme našlehaným žloutkem.