Dezerty

Luxusní makovník

6. 12. 2017

Recept od paní Moniky Krátké, klientky Vítkovické nemocnice.

Luxusní makovník

Ingredience: 3 hrnky hladké mouky, 1 ½ hrnku cukru písek (mletý), 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 celé vejce, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 1 ½ hrnku mletého máku, 2 lžíce marmelády.

Poleva: Marmeláda na potření makovníku, 30 gramů mletého cukru, 2 bílky, citrón, 2 lžíce teplé vody.

Postup: Všechny ingredience, kromě marmelády, smícháme dohromady, vylijeme na vymazaný plech anebo na pečící papír a pečeme zhruba 20 minut při 170°C. Na polevu vyšleháme sníh z bílků, zašleháme cukr a citrón, podle potřeby teplou vodu a natíráme na povrch makovníku namazaného marmeládou.