Dezerty

Mrkvový koláč s krémem a čokoládou

16. 6. 2017

Recept od paní Michaely Kukielkové, klientky Vítkovické nemocnice.

Mrkvový koláč s krémem a čokoládou

Ingredience na těsto: 3 mrkve (zhruba 300 gramů), 100 gramů celozrnné mouky (pohanková, špaldová), 100 gramů vlašských ořechů, 70 gramů třtinového cukru, 125–150 mililitrů rostlinného mléka, 50 mililitrů rostlinného oleje, 1 kypřící prášek, skořice, sůl.

Ingredience na krém: 180 gramů tofu natural, 25 gramů agávového sirupu (nebo jiné sladidlo), šťáva z citronu.

Ingredience na topping: 75 mililitrů rostlinné smetany, čokoláda.

Postup: Ořechy nameleme a mrkev jemně nastrouháme. Smícháme suché ingredience (mouku, cukr, skořici, sůl, kypřící prášek, mrkev a ořechy). Přilijeme mléko a olej a zpracujeme hutnější těsto. Rozprostřeme těsto do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut. Tofu natural nakrájíme na kousky a v mixéru rozmixujeme úplně do hladka. Přidáme agávový sirup a šťávu z citronu a vše ještě důkladně promixujeme. Potřeme mírně vychladlý koláč. Nakonec rozehřejeme čokoládu s trochou smetany a zdobíme.