Nepečený Lotus dezert s jablky
9. 6. 2016
Recept od paní Simony Šestákové, zaměstnankyně Centrálních operačních sálů Nemocnice Šternberk.
Nepečený Lotus dezert s jablky
Ingredience na základ: 250 gramů karamelových sušenek Lotus, 100 gramů másla
Ingredience na náplň: 200 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač, 1 vanička polotučného tvarohu, 100 gramů sýru Lučina, 250 gramů Mascarpone
Ingredience na vrchní vrstvu: 1 vanilkový pudink, 1 lžíce cukru krupice, špetka mleté skořice, 750 gramů jablek
Postup: Sušenky rozdrťte v mixéru a jemnou drť smíchejte s rozměklým máslem. Dobře propracovanou směs natlačte pomocí lžíce na vnitřní stěnu formy. Horní okraj tenké „sušenkové vystýlky“ po obvodu zarovnejte a v chladničce nechte vše asi půl hodinky ztuhnout. Náplň si připravíme smícháním tvarohu, Mascarpone, Lučiny a pomalu zapracujeme vyšlehanou smetanu, kterou jsme si již dopředu vyšlehali se ztužovačem. Směs dáme na korpus, rovnoměrně rozetřeme a opět dáme chladit do lednice. Poslední vrstvu si připravíme z jablek, které si oloupeme, nakrájíme na malé kostičky. Dáme je vařit do hrnce s vodou (maximálně půl litru), tak aby vody nebylo moc, ale jablka byla ponořená, přidáme lžíci cukru, špetku skořice a vaříme do měkka. Až jsou jablka měkká, přisypeme vanilkový pudink a mícháme do zhoustnutí. Uvařenou směs necháme vychladnout a poté nalijeme do formy s korpusem a vrstvou náplně. Necháme ztuhnout přes noc v lednici.
Facebook